Edward Stone 50 év után nyugdíjba vonul

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Edward Stone a NASA Voyager-programjának tudósaként vonult nyugdíjba, fél évszázaddal azután, hogy elvállalta a feladatot. Stone 1972-ben, öt évvel a két űrszonda, a Voyager-1 és a Voyager-2 indítása előtt vette át a történelmi misszió tudományos vezetését. Az ő irányítása alatt az űreszközök megközelítették, és megvizsgálták a négy óriásbolygót, és első ember alkotta objektumként sikerült elhagyniuk Naprendszerünket is, ezzel kilépve a csillagközi térbe.

Utódjául Linda Spilker-t választották, aki tagja volt a Voyager tudományos csapatának a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz elrepülések során. Emellett a NASA Szaturnuszra irányuló, mára már nyugdíjazott Cassini-misszió tudósa is volt, mielőtt 2021-ben ismét csatlakozott a Voyager-hez, mint helyettes projektkutató.

Ed Stone a Voyager teljes méretű modellje előtt. Forrás: NASA/JPL

Edward C. Stone nemzetközileg ismert fizikus, aki 1972-től napjainkig a Voyager-program tudósa volt. A Chicagói Egyetem végzős hallgatójaként a Szputnyik 1957-es indulása inspirálta arra, hogy a bolygókutatás és az űrkutatás területére lépjen.

1936. január 23-án született az iowai Knoxville-ben. Alapképzését a Burlington Junior College diákjaként kapta, majd a Chicagói Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol fizikából szerzett mesterdiplomát és doktori címet. Ezután a Caltech dolgozója lett, mint tudományos munkatárs, majd 1967-ben teljes jogú oktatói státuszba került. 1991-ben kinevezték a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory igazgatójává, amit egészen 2001-ig viselt. Az ő hivatali ideje alatt volt sikeres a Mars Pathfinder és a hozzá tartozó Sojourner rover. Évtizedes vezetői tevékenységének fénypontjai közé tartozik továbbá a Galileo űrszonda Jupiter körüli pályára állítása, a Cassini indítása a Szaturnuszra, a Mars Global Surveyor, a Deep Space-1, valamint a 2001-es Mars Odyssey.

Ed Stone (balról a második) és a Voyager-csapat többi tagja pózol az űrszonda modelljével 1977-ben. Forrás: NASA/JPL-Caltech

„Megtiszteltetés és öröm volt 50 éven át a Voyager-projekt tudósaként szolgálni. Az űreszköz minden várakozást felülmúlóan sikeres volt, és nagyra értékeltem a lehetőséget, hogy annyi tehetséges és elkötelezett emberrel dolgozhattam együtt ezen a küldetésen. Ez egy figyelemre méltó utazás volt, és hálás vagyok mindenkinek a világon, aki követte a Voyager-t és csatlakozott hozzánk ebben a kalandban.” – Edward Stone

2019-ben szintén a modell előtt. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye