Edward Stone 50 év után nyugdíjba vonul

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Edward Stone a NASA Voyager-programjának tudósaként vonult nyugdíjba, fél évszázaddal azután, hogy elvállalta a feladatot. Stone 1972-ben, öt évvel a két űrszonda, a Voyager-1 és a Voyager-2 indítása előtt vette át a történelmi misszió tudományos vezetését. Az ő irányítása alatt az űreszközök megközelítették, és megvizsgálták a négy óriásbolygót, és első ember alkotta objektumként sikerült elhagyniuk Naprendszerünket is, ezzel kilépve a csillagközi térbe.

Utódjául Linda Spilker-t választották, aki tagja volt a Voyager tudományos csapatának a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz elrepülések során. Emellett a NASA Szaturnuszra irányuló, mára már nyugdíjazott Cassini-misszió tudósa is volt, mielőtt 2021-ben ismét csatlakozott a Voyager-hez, mint helyettes projektkutató.

Ed Stone a Voyager teljes méretű modellje előtt. Forrás: NASA/JPL

Edward C. Stone nemzetközileg ismert fizikus, aki 1972-től napjainkig a Voyager-program tudósa volt. A Chicagói Egyetem végzős hallgatójaként a Szputnyik 1957-es indulása inspirálta arra, hogy a bolygókutatás és az űrkutatás területére lépjen.

1936. január 23-án született az iowai Knoxville-ben. Alapképzését a Burlington Junior College diákjaként kapta, majd a Chicagói Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol fizikából szerzett mesterdiplomát és doktori címet. Ezután a Caltech dolgozója lett, mint tudományos munkatárs, majd 1967-ben teljes jogú oktatói státuszba került. 1991-ben kinevezték a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory igazgatójává, amit egészen 2001-ig viselt. Az ő hivatali ideje alatt volt sikeres a Mars Pathfinder és a hozzá tartozó Sojourner rover. Évtizedes vezetői tevékenységének fénypontjai közé tartozik továbbá a Galileo űrszonda Jupiter körüli pályára állítása, a Cassini indítása a Szaturnuszra, a Mars Global Surveyor, a Deep Space-1, valamint a 2001-es Mars Odyssey.

Ed Stone (balról a második) és a Voyager-csapat többi tagja pózol az űrszonda modelljével 1977-ben. Forrás: NASA/JPL-Caltech

„Megtiszteltetés és öröm volt 50 éven át a Voyager-projekt tudósaként szolgálni. Az űreszköz minden várakozást felülmúlóan sikeres volt, és nagyra értékeltem a lehetőséget, hogy annyi tehetséges és elkötelezett emberrel dolgozhattam együtt ezen a küldetésen. Ez egy figyelemre méltó utazás volt, és hálás vagyok mindenkinek a világon, aki követte a Voyager-t és csatlakozott hozzánk ebben a kalandban.” – Edward Stone

2019-ben szintén a modell előtt. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye