Edward Stone 50 év után nyugdíjba vonul

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Edward Stone a NASA Voyager-programjának tudósaként vonult nyugdíjba, fél évszázaddal azután, hogy elvállalta a feladatot. Stone 1972-ben, öt évvel a két űrszonda, a Voyager-1 és a Voyager-2 indítása előtt vette át a történelmi misszió tudományos vezetését. Az ő irányítása alatt az űreszközök megközelítették, és megvizsgálták a négy óriásbolygót, és első ember alkotta objektumként sikerült elhagyniuk Naprendszerünket is, ezzel kilépve a csillagközi térbe.

Utódjául Linda Spilker-t választották, aki tagja volt a Voyager tudományos csapatának a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz elrepülések során. Emellett a NASA Szaturnuszra irányuló, mára már nyugdíjazott Cassini-misszió tudósa is volt, mielőtt 2021-ben ismét csatlakozott a Voyager-hez, mint helyettes projektkutató.

Ed Stone a Voyager teljes méretű modellje előtt. Forrás: NASA/JPL

Edward C. Stone nemzetközileg ismert fizikus, aki 1972-től napjainkig a Voyager-program tudósa volt. A Chicagói Egyetem végzős hallgatójaként a Szputnyik 1957-es indulása inspirálta arra, hogy a bolygókutatás és az űrkutatás területére lépjen.

1936. január 23-án született az iowai Knoxville-ben. Alapképzését a Burlington Junior College diákjaként kapta, majd a Chicagói Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol fizikából szerzett mesterdiplomát és doktori címet. Ezután a Caltech dolgozója lett, mint tudományos munkatárs, majd 1967-ben teljes jogú oktatói státuszba került. 1991-ben kinevezték a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory igazgatójává, amit egészen 2001-ig viselt. Az ő hivatali ideje alatt volt sikeres a Mars Pathfinder és a hozzá tartozó Sojourner rover. Évtizedes vezetői tevékenységének fénypontjai közé tartozik továbbá a Galileo űrszonda Jupiter körüli pályára állítása, a Cassini indítása a Szaturnuszra, a Mars Global Surveyor, a Deep Space-1, valamint a 2001-es Mars Odyssey.

Ed Stone (balról a második) és a Voyager-csapat többi tagja pózol az űrszonda modelljével 1977-ben. Forrás: NASA/JPL-Caltech

„Megtiszteltetés és öröm volt 50 éven át a Voyager-projekt tudósaként szolgálni. Az űreszköz minden várakozást felülmúlóan sikeres volt, és nagyra értékeltem a lehetőséget, hogy annyi tehetséges és elkötelezett emberrel dolgozhattam együtt ezen a küldetésen. Ez egy figyelemre méltó utazás volt, és hálás vagyok mindenkinek a világon, aki követte a Voyager-t és csatlakozott hozzánk ebben a kalandban.” – Edward Stone

2019-ben szintén a modell előtt. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye