Egy amerikai cég új űrbéli követőrendszert fejleszt holdi küldetésekhez

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

A Rhea Space Activity rendszere függetlenül fog tudni működni a Deep Space Network-től is.

750.000 dolláros támogatást nyert el a napokban a NASA-tól a Rhea Space Activity nevű amerikai cég, mely egy független, önállóan működő navigációs követőrendszert fejleszthet holdi küldetések számára. A rendszerhez szükséges Jervis Autonomy Module (JAM) tesztegységeket egy másik cég, a Draper vezetése alatt 2026-ban induló misszió két űreszközén helyezik majd el, melyek átjátszó berendezésként fogják biztosítani a kapcsolatot  Hold körüli pályán a földi irányítással. A másik céljármű a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében induló APEX 1.0 lesz, melyet az ispace U.S. fog fejleszteni és üzemeltetni.

A partnerek célja, hogy autonóm módon legyenek képesek kommunikálni egymással az eszközök, függetlenül a Deep Space Network mélyűri kommunikációs hálózattól. Ezáltal jóval olcsóbbá válhatnak azok a jövőbeli küldetések, melyek a JAM-et vennék igénybe a kapcsolat fenntartáshoz a DSN eléggé költséges használata helyett.

A Rhea Space Activity egy kamerát is fejleszt a modulokhoz, ezek nagy felbontású felvételeket is készítenének a Hold felszínéről későbbi küldetések leszállási pontjainak feltérképezéséhez. A cégek közötti együttműködés az első költségmegosztó küldetést is jelenti, mely a Holdra irányul. Ha a navigációs rendszer beválik, a Rhea továbbfejlesztheti akár távolabbi küldetések támogatásához is.

Az APEX 1.0 illusztrációja a Hold felszínén. Forrás: ispace U.S.
Dark mode powered by Night Eye