Egy csapatba áll össze a Juno űrszondával a Hubble és James Webb űrtávcső az Io tanulmányozásához

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Juno több megközelítés során vizsgálja a Jupiter egyik legnagyobb holdjának tevékenységét.

Legutóbb július végén repült el a Juno űrszonda az Io mellett, ami a Jupiter, és egyúttal egész Naprendszerünk legvulkanikusabb holdjaként ismert, és különleges tevékenysége régóta foglalkoztatja a tudósokat és csillagászokat. Azt már jó ideje ismerik a szakemberek, hogy a Jupiter gravitációjának összezúzó, összenyomó hatása a holdra elképesztő erőket szabadít fel a felszínen és az alatt is, ennek köszönhető a máshol nem tapasztalható vulkáni tevékenység.

Most azonban még részletesebben szeretné a NASA az Io-t tanulmányozni, és ehhez a Hubble-t és a JWST-t is bevetik a tudósok: a két űrtávcső távolról gyűjt majd adatokat, majd azokat továbbítják a Junonak. A csapatmunkával főleg azt fogják vizsgálni, hogy az Io vulkanikus tevékenysége miként befolyásolja a Jupiter környezetében mérhető plazma jelenlétét. A megfigyeléseket a Southwest Research Institute (SwRI) végzi majd elsősorban a jövő év során, amikor a Juno több alkalommal is megközelíti a Jupitert, valamint az Io-t. De a három űreszköz közös „bevetésére” már szeptember 20-án is sor kerül, majd december 30-án és 2024. február 1-jén ismét lehetőség adódik rá, hogy részletesen tanulmányozhassák az érdekes környezetet Naprendszerünk legnagyobb bolygójának környezetében.

Az Io a Juno JIRAM műszerével készült felvételen. Forrás: NASA/JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye