Egy csapatba áll össze a Juno űrszondával a Hubble és James Webb űrtávcső az Io tanulmányozásához

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A Juno több megközelítés során vizsgálja a Jupiter egyik legnagyobb holdjának tevékenységét.

Legutóbb július végén repült el a Juno űrszonda az Io mellett, ami a Jupiter, és egyúttal egész Naprendszerünk legvulkanikusabb holdjaként ismert, és különleges tevékenysége régóta foglalkoztatja a tudósokat és csillagászokat. Azt már jó ideje ismerik a szakemberek, hogy a Jupiter gravitációjának összezúzó, összenyomó hatása a holdra elképesztő erőket szabadít fel a felszínen és az alatt is, ennek köszönhető a máshol nem tapasztalható vulkáni tevékenység.

Most azonban még részletesebben szeretné a NASA az Io-t tanulmányozni, és ehhez a Hubble-t és a JWST-t is bevetik a tudósok: a két űrtávcső távolról gyűjt majd adatokat, majd azokat továbbítják a Junonak. A csapatmunkával főleg azt fogják vizsgálni, hogy az Io vulkanikus tevékenysége miként befolyásolja a Jupiter környezetében mérhető plazma jelenlétét. A megfigyeléseket a Southwest Research Institute (SwRI) végzi majd elsősorban a jövő év során, amikor a Juno több alkalommal is megközelíti a Jupitert, valamint az Io-t. De a három űreszköz közös „bevetésére” már szeptember 20-án is sor kerül, majd december 30-án és 2024. február 1-jén ismét lehetőség adódik rá, hogy részletesen tanulmányozhassák az érdekes környezetet Naprendszerünk legnagyobb bolygójának környezetében.

Az Io a Juno JIRAM műszerével készült felvételen. Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye