Egy-egy Starlink küldetés az USA két partjáról

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

18 órán belül újabb két Starlink küldetést hajtott végre a SpaceX, és töretlenül halad a konstelláció második generációjának kiépítésében.

Starlink 7-5

A két hétvégi indítás közül az elsőre a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról került sor, és ahogy megszokhattuk, a hetedik műholdréteg bővítése folytatódott, melyek tagjai poláris pályán keringenek. A főszereplő a veterán B1061 jelű Falcon-9 volt, mely 16. repülésével feljött a legtöbb repülést teljesítő fokozatok listájának második helyére, holtversenyben a B1060-nal. A szombat délelőtt 10:23-kor elinduló rakéta mindkét fokozata hibátlanul teljesítette a rájuk bízott feladatot, az első fokozat tizenhatodik alkalommal is „rátalált” a fogadására kivezényelt Of Course I Still Love You drónhajóra, a 21 darab műhold közel egy órával indítás után vált le a második fokozatról.

Fotó: SpaceX

Starlink 6-24

A Floridából végrehajtott indításra magyar idő szerint vasárnap 4:17-kor került sor, és szintén az elmúlt időszakban már megszokott módon a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása szolgált helyszínül. Erre a küldetésre a Falcon-9 B1080-at jelölték ki, mely a jelenlegi flotta második legfiatalabb tagja, idén májusban mutatkozott be, a mai küldetés pedig már a negyedik volt számára. Viszont az eddigi legnehezebb feladatot szánták a rakétának -szó szerint-, ugyanis ezúttal 23 műholdat pakoltak a raktérbe, ami ~18,4 tonna terhelést jelentett. Ezzel egy új rekord is megdőlt, mivel soha korábban nem repült még újrahasználható módban egy Falcon-9 ilyen nehéz hasznos teherrel. Ez is jelzi, hogy mennyire magabiztos a SpaceX a járműben, és szinte folyamatosan a határokat tudják feszegetni vele.
Csak úgy, mint tegnapi társa, ez a hordozó sem vallott kudarcot, és a raktérbe helyezett 22 műholdat a kijelölt pályára állította, míg az első fokozat az A Shortfall of Gravitas fedélzetén fejezte be repülését.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye