Egy előre nem tervezett próbát is ki kell állnia még az SLS-nek, mielőtt elindulhat

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Nem mindennapi tesztre fog sor kerülni az Artemis-1 küldetés SLS rakétájával. De senki ne gondoljon előre tervezett próbatételre, ugyanis, ha valamit a NASA el szeretett volna kerülni, az egy komolyabb viharnak kitett rakéta az indítóálláson…márpedig a Nicole névre keresztelt szubtrópusi vihar épp a Kennedy Űrközpont felé tart, és az SLS-t is a szabad ég alatt éri majd az előrejelzések szerint csütörtök reggel. De tekintsük át, mi vezetett idáig, és mekkorát kockáztat ezzel a NASA!

Ahogy azt az Artemis-1 hírfolyamban is már megírtuk, szeptember utolsó napjaiban egy hurrikán is lecsapott már Floridára, ami az űrközpontban nem idézett elő katasztrofális körülményeket, de elővigyázatosságból az amerikai űrhivatal úgy döntött, hogy visszaszállítják a rakétát a biztonságos menedéket jelentő VAB óriáshangárba. Ez viszont azt eredményezte, hogy több alkatrészt, többek között a vészmegszakító-rendszer akkumulátorait is cserélni kellett a szavatossági idő lejárta miatt, a cserék pedig több hetes munkát jelentettek. Október közepén erősítette meg a NASA, hogy a következő indítási kísérletet november 14-re tűzik ki, a rakétát pedig november elején gördítik ki ismét az LC-39B indítóállásra. Eddig minden rendben is lenne, csakhogy azzal nem számoltak, hogy a hurrikánszezon végén még egy újabb komoly vihar alakulhat ki az Atlanti-óceán felett, ami Florida partjai felé veheti az irányt, és ismét a Kennedy Űrközpont időjárására is hatással lesz. A Nicole pedig „kiválóan” időzítve a napokban ér a szárazföld fölé, így az űrhivatal szakemberei ismét vakarhatták a fejüket, hogy mi lenne a legjobb döntés a rakéta sorsát illetően. Ugyanis míg a szeptember végi Ian hurrikán becsült szélerőssége 6%-os valószínűséggel érhette el a maximális 75 km/órás széllökéseket, amiket még az SLS törzse komolyabb gondok nélkül elvisel, a NASA úgy döntött, inkább nem kockáztat és visszaviszi a rakétát a VAB-be. A mostani helyzet alapján a már trópusi viharrá erősödő Nicole még „csak” 1-es szintet ért el, de a cikk írásakor már 10% annak az esélye, hogy az előbb említett szélsebesség is előfordulhat. Ezúttal azonban amellett döntöttek a szakemberek, hogy kint hagyják a 4,1 milliárd dollár értékű rakétát az indítóálláson, ezzel kockára téve azt az elemeknek. A vezetőség tehát összeteheti a kezét és csak reménykedhet, hogy nem éri komolyabb kár az SLS-t, és a már eleve 5-6 éve késlekedő Artemis-1 indítás nem fog veszélyben forogni. A szappanopera mindenesetre folytatódik, és talán a sors fintora is, hogy ennyi problémával kell szembesülnie a NASA-nak a korábbi döntéseknek köszönhetően. Ha netán komolyabb kár érné a rakétát, az pedig szinte biztosan azt eredményezné, hogy decemberre, vagy még későbbre tolódna az indítás lehetősége, ekkor viszont egy újabb probléma ütheti fel a fejét, nevezetesen a szilárd hajtóanyagú segédrakéták illesztéseinek szavatossági idejének lejárta. Talán mondanunk sem kell, milyen csúszást okozna a programban, ha ezt a két nagy egységet teljesen cserélni kéne.

A trópusi vihar miatt a november 14-i indítást is elhalasztották újabb két nappal, így legkorábban jövő szerdán, 16-án kerülhet sor az újabb kísérletre. De ez természetesen annak függvényében valósulhat meg, hogy az SLS sértetlenül átvészeli a vihart az indítóálláson, és a kiszolgáló csapatoknak elég idejük lesz felkészíteni mindent a hétvége folyamán az indításra.

Már sokadjára gyülekeznek a viharfelhők az SLS és a NASA vezetőségének feje fölött is

Dark mode powered by Night Eye