Egy Falcon-9 rakétával indult az első svéd geostacionárius műhold

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Több éves csúszást követően kezdhette meg útját az Ovzon-3 elnevezésű távközlési szatellit.

Múlt éjjel sor került a SpaceX idei első kereskedelmi megbízású küldetésére is, melynek keretében a svéd Ovzon-3 távközlési műholdat állították pályára. Eredetileg az Arianespace hajtotta volna végre a felbocsátást egy Ariane-5 rakétával, de az Ovzon 2022 szeptemberében a SpaceX-nek adta át a megbízást.
A feladat végrehajtására a Falcon-9 B1076 hordozót jelölték ki, mely 10. repülését kezdhette meg magyar idő szerint 0:04-kor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról. A 1,5 tonnás műhold űrbe juttatása nem jelentett gondot a rakétának, és a fokozatszétválást követően az első fokozat a keringési pálya energiaigényének, illetve a hasznos teher tömegének köszönhetően szárazföldi leszállási zónára való visszatérést is megkísérelhetett. Ezt nagyjából 8,5 perccel a startot követően szintén hibátlanul hajtotta végre a hordozó. A második fokozat több hajtóműves pályakorrekcióval a kijelölt geostacionárius átviteli pályára (Geostacionary Transfer Orbit, GTO) állította hasznos terhét, a küldetés sikerrel zárult. Az említett keringési pálya azt jelenti, hogy egy elnyújtott ellipszis alakú „parkoló” pályára került a műhold, melynek földközeli pontja (perigeum) pár száz, míg földtávoli pontja (apogeum) a végső 36000 km-es magasságban van.

Az emelkedés pillanata: Forrás: SpaceX
Visszatérés. Forrás: SpaceX

Az Ovzon-3 műhold

Az Ovzon-3 az első, magántőkéből fejlesztett és finanszírozott svéd geostacionárius műholdként kezdte meg útját. Egyúttal ez a valaha épített legfejlettebb és „legerősebb” szatellit, mely geostacionárius keringési pályán fog üzemelni, hiszen a Föld felszínének 1/3-át képes lefedni. Célja főleg a félreeső európai területek számára szélessávú mobilhálózati lefedettség biztosítása lesz. A műhold az Ovzon cég szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően nagy teljesítményű irányítható nyalábokkal és egyedi szoftveres képességekkel rendelkezik.
2018 decemberében a Maxar Technologies-t bízták meg az űreszköz gyártásával, de a műhold „agyát”, azaz a processzort egy harmadik, meg nem nevezett fél állította össze, mely a nagy teljesítményű, Ku-sávban működő nyalábokhoz kapcsolódik. Miután a műhold leválik a Falcon-9 második fokozatról geostacionárius átviteli pályán, a földi irányítás rendszerellenőrzéseket végez el rajta és a belső elektromos meghajtásért felelős rendszert is üzembe helyezi. Nagyjából 3-4 hónap alatt fogja kiegyenlíteni még elliptikus pályáját kör alakúra, hogy a végleges, 36000 km-es magasságú és 59,7° hajlásszögű keringési pályát tartani tudja.

Az Ovzon-3 műhold illusztrációja. Forrás: Ovzon
Dark mode powered by Night Eye