Egy független vizsgálat szerint nem megvalósítható a Mars Sample Return küldetés

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A vizsgálatot végző testület jelentése alapján mind az ütemterv, mind a költségvetés irreális a NASA marsi minta-hazajuttató missziója esetében.

Az amerikai űrhivatal még korábban bízott meg egy független vizsgálóbizottságot a Mars Sample Return (MSR) küldetés lehetőségeinek és megvalósíthatóságának felmérésével. Az elkészült riportot tegnap hozták nyilvánosságra, az eredmények pedig eléggé lesújtóak: szinte semmi esély rá, hogy a NASA és az ESA együttműködésében kifejlesztendő két fő űreszköz, azaz egy leszálló- és egy visszatérő egység a jelenleg kitűzött 2027-es vagy 2028-as indítási ablakban megkezdje útját a Vörös Bolygó felé. 
A jelentés igencsak kritikusan fogalmaz: „A program már a kezdetektől fogva irreális költségvetéssel és ütemtervvel rendelkezett, emiatt nem tartható sem technikailag, sem pénzügyileg a jelenlegi terv.”

Ami a pontos számokat illeti, a testület már 8-11 milliárd dolláros intervallum közé becsüli az MSR projekt végösszegét, ami milliárdokkal is több lehet még a július elején elismert jelentős költségnövekedéshez képest is. Mindentől függetlenül a NASA-nak is egy hivatalos pénzügyi riportot kell kiadnia még most ősszel, és kérdéses, hogy saját becslésük mennyire lesz összhangban a független vizsgálati eredménnyel, mivel nyáron „erősen spekulatívnak” titulálták még a 8-9 milliárdról szóló riportot.

Sajnos elképzelhető, hogy akár 2030-ra is csúszhat az MSR indulása, ami még így is évente 1 milliárd dolláros kiadást jelentene az űrhivataloknak a 2025-2028-as pénzügyi években. A testület még olyan alternatív megoldást is megfogalmazott, hogy a korábbi egy helyett két leszállóegység induljon, melyek a korábban már bevált „égi daru” rendszert használják a landoláshoz, így megspórolva egy új technológia kifejlesztését. Ez esetben az éves költségek csökkennének, viszont az indítás 2035-re tolódna, míg a végösszeg „csak” 10,9 milliárd dollárra növekedne.

A jelentés közzétételével összefüggésben kiadott közleményében a NASA közölte, hogy elhalasztja az őszre tervezett MSR megerősítési felülvizsgálatot. Ehelyett Sandra Connelly, az űrhivatal tudományos programokért felelős igazgatóhelyettese által vezetett csapat áttekinti a jelentést, és javaslatot tesz az MSR jövőjére „egy kiegyensúlyozott átfogó tudományos programon belül”. Ezt az ajánlást 2024 januárja és márciusa között hozhatják nyilvánosságra.

A Mars Sample Return projektben résztvevő űreszközökről készült illusztráció. Könnyen lehet, hogy jelentősen változni fog ez a felállás. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Dark mode powered by Night Eye