Egy hete van biztonsági üzemmódban a CAPSTONE kisműhold

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Egy hete hajtott volna végre a június végén indított CAPSTONE kísérleti űreszköz egy előre tervezett pályakorrekciós manővert, azonban a művelet közben a rendszerek adatai alapján a kis műhold a megadott határnál nagyobb mértékben átbillent. A folyamatos kilengés miatt a fedélzeti számítógép időközönként többször újraindította magát, ami túlzott energiaigényt jelentett, és a napelemek nem tudtak elegendő áramot termelni, így a CAPSTONE biztonsági üzemmódba kapcsolt, hogy legalább az alapvető rendszerek elég áramot kapjanak. A NASA-nak a Deep Space Network segítségével, illetve az Advanced Space, a Terran Orbital és a Stellar Exploration cégek szakembereiből álló csapattal végül sikerült visszaszerezni a kapcsolatot az űreszközzel és újrakonfigurálni a rendszereket a stabilizáláshoz. A CAPSTONE azonban továbbra is csökkentett biztonsági üzemmódban van, hogy a napelemek több energiát tudjanak termelni, mint amit a számítógép és egyéb irányítórendszerek felhasználnak.

A kapott adatok alapján a műhold majdnem teljes mértékben végre tudta hajtani a pályakorrekciós manővert, amikor a váratlan esemény bekövetkezett. Ezáltal az űreszköz továbbra is megfelelő pályán halad a Hold körüli, igen elnyújtott elliptikus pálya eléréséhez. Azonban a NASA-nak még ki kell dolgozni azt a parancsfolyamatot, amivel visszatudják billenteni a CAPSTONE-t a megfelelő pozícióba. Egyelőre nem közölt újabb híreket az űrhivatal arról, hogy végrehajtották-e ezen folyamatot, és ha igen, sikeres volt-e.

Illusztráció: NASA/Daniel Rutter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye