Egy héten belül már a harmadik Starlink indítást hajtotta végre a SpaceX

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Miközben sok megrendelő hasznos terhének felbocsátása hónapról hónapra csúszik a SpaceX megbizatásai esetében, addig saját, házon belüli Starlink küldetéseiket futószalag-szerűen hajtja végre a cég. Jól bizonyítja ezt, hogy csak múlt szombat óta harmadik alkalommal indult újabb adag műhold a világűrbe.

Ezúttal a 6-16 jelű küldetés volt a soron következő, melynek főszereplője a B1078.5 jelű Falcon-9 volt. Ez a hordozó a fiatalabb rakéták közé tartozik, debütálására idén márciusban került sor, amikor a Crew-6 személyzetét juttatta Föld körüli pályára a Crew Dragon Endeavour űrhajó fedélzetén. Azóta további három küldetésen szerepelt, ma pedig ötödik alkalommal emelkedhetett a magasba.
A mai indításra magyar idő szerint 5:38-kor került sor, a helyszín ismét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása volt. A másik floridai komplexum, az LC-39A jelenleg átalakításon esik át, hiszen közeleg egy újabb Falcon Heavy felbocsátás is a Psyche küldetés keretében.

Ahogy már megszokhattuk, ezúttal sem lépett fel semmilyen műszaki probléma az emelkedési és visszatérési fázisokban, az első fokozat hibátlan leszállása a Just Read The Instrucions drónhajóra zsinórban a 152. sikeres visszatérést jelentette, a küldetés sikerét pedig a 22 Starlink v2 Mini műhold megfelelő pályára állítása biztosította be.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye