Egy héten belül már a harmadik Starlink indítást hajtotta végre a SpaceX

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Miközben sok megrendelő hasznos terhének felbocsátása hónapról hónapra csúszik a SpaceX megbizatásai esetében, addig saját, házon belüli Starlink küldetéseiket futószalag-szerűen hajtja végre a cég. Jól bizonyítja ezt, hogy csak múlt szombat óta harmadik alkalommal indult újabb adag műhold a világűrbe.

Ezúttal a 6-16 jelű küldetés volt a soron következő, melynek főszereplője a B1078.5 jelű Falcon-9 volt. Ez a hordozó a fiatalabb rakéták közé tartozik, debütálására idén márciusban került sor, amikor a Crew-6 személyzetét juttatta Föld körüli pályára a Crew Dragon Endeavour űrhajó fedélzetén. Azóta további három küldetésen szerepelt, ma pedig ötödik alkalommal emelkedhetett a magasba.
A mai indításra magyar idő szerint 5:38-kor került sor, a helyszín ismét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása volt. A másik floridai komplexum, az LC-39A jelenleg átalakításon esik át, hiszen közeleg egy újabb Falcon Heavy felbocsátás is a Psyche küldetés keretében.

Ahogy már megszokhattuk, ezúttal sem lépett fel semmilyen műszaki probléma az emelkedési és visszatérési fázisokban, az első fokozat hibátlan leszállása a Just Read The Instrucions drónhajóra zsinórban a 152. sikeres visszatérést jelentette, a küldetés sikerét pedig a 22 Starlink v2 Mini műhold megfelelő pályára állítása biztosította be.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye