Egy héten belül már a harmadik Starlink indítást hajtotta végre a SpaceX

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Miközben sok megrendelő hasznos terhének felbocsátása hónapról hónapra csúszik a SpaceX megbizatásai esetében, addig saját, házon belüli Starlink küldetéseiket futószalag-szerűen hajtja végre a cég. Jól bizonyítja ezt, hogy csak múlt szombat óta harmadik alkalommal indult újabb adag műhold a világűrbe.

Ezúttal a 6-16 jelű küldetés volt a soron következő, melynek főszereplője a B1078.5 jelű Falcon-9 volt. Ez a hordozó a fiatalabb rakéták közé tartozik, debütálására idén márciusban került sor, amikor a Crew-6 személyzetét juttatta Föld körüli pályára a Crew Dragon Endeavour űrhajó fedélzetén. Azóta további három küldetésen szerepelt, ma pedig ötödik alkalommal emelkedhetett a magasba.
A mai indításra magyar idő szerint 5:38-kor került sor, a helyszín ismét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása volt. A másik floridai komplexum, az LC-39A jelenleg átalakításon esik át, hiszen közeleg egy újabb Falcon Heavy felbocsátás is a Psyche küldetés keretében.

Ahogy már megszokhattuk, ezúttal sem lépett fel semmilyen műszaki probléma az emelkedési és visszatérési fázisokban, az első fokozat hibátlan leszállása a Just Read The Instrucions drónhajóra zsinórban a 152. sikeres visszatérést jelentette, a küldetés sikerét pedig a 22 Starlink v2 Mini műhold megfelelő pályára állítása biztosította be.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye