Egy izraeli műhold felbocsátásával zárta az évet a SpaceX

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Magyar idő szerint ma reggel 8 óra 38 perckor elindult az év utolsó küldetése is a SpaceX Falcon-9 rakétájával a nyugati parti Vandenberg Űrhaderőbázisról. A misszió során az amerikai cég az izraeli EROS-C3 polgári/katonai földmegfigyelő műholdat állította egy alacsony, retrográd keringési irányú Föld körüli pályára. A felbocsátás folyamata gond nélkül lezajlott, és nagyjából negyed órával a start után a műhold már önállóan keringett a bolygónk körül, készen a beüzemelésre. Ez volt a SpaceX 61. indítása idén, valamint céges és világszinten is az utolsó 2022-ben.

A startidőpont eredetileg 08:17-re volt kitűzve, azonban a szeszélyes időjárás miatt halasztani kellett. A körülmények nem éppen voltak kedvezőek, ez abból is látszott, hogy az Űrhaderő időjárást figyelő egységének becslése szerint mindössze 30% esély volt arra, hogy elinduljon a Falcon-9. Szerencsére az indítás pillanataiban minden rendben volt, így a SpaceX küldetésirányítója megadta az engedélyt a majdnem szilveszteri rakétázásra.

Az EROS-C3 küldetés kezdete a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-3E indítóállásán. Kép forrása: SpaceX

Az EROS-C3 egy viszonylag kis méretű, a Falcon-9 teherbírásához képest pehelykönnyű, mindössze 400 kilogrammos műhold. A szerkezetet az Israel Aerospace Industries Ltd. fejlesztette és építette, az üzemeltetésért pedig az ImageSat International fog felelni. Az optikai képalkotó berendezéssel ellátott földmegfigyelő űreszköz (elsősorban izraeli) polgári és katonai megrendelőknek fog nagy felbontású (legnagyobb 30 cm/pixel) űrfelvételeket szolgáltatni.

A küldetés egyik érdekessége, hogy eddig szokatlan módon, a rakéta retrográd (és nem retrográd napszinkron!) pályára helyezte a hasznos terhet. Ez annyit jelent, hogy nem a Föld forgási sebességéből eredő „löketet” kihasználva kelet felé indult el, hanem éppen az ellenkező irányba, nyugat felé. Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy az izraeli EROS és Ofek katonai műholdak mind ehhez hasonló retrográd pályákon haladnak. Az utóbbi pedig annak köszönhető, hogy Irael korábban a saját fejlesztésű Shavit (magyarul Nyílvessző) rakétájával állította pályára a hasonló felépítésű Ofek-széria katonai műholdjait, azonban az ország földrajzi és geopolitikai helyzete miatt csak a Földközi-tenger felett, nyugat felé néző röppályán tudtak műholdakat felbocsátani biztonságosan.

Az indítást mi is élőben közvetítettük, amit az alábbi linken tudtok visszanézni:

Az Israel Aerospace Industries OPTSAT-3000 típusú platformja, amire az EROS-C3 alapját képezte. Kép forrása: IAI

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye