Egy kanadai cég is részt vesz a Starlab űrállomás megvalósításában

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Az MDA robotikai képességekkel fogja „felruházni” az űrállomást.

Év elején született meg a Voyager Space és az Airbus Defence and Space együttműködésének keretében a Starlab Space LLC vegyesvállalat, mely egy új kereskedelmi űrállomás megépítését és pályára állítását tűzte ki célul. Az első partnercég a SpaceX lett, ugyanis egy Starshippel tervezik majd felbocsátani az űrállomást, majd áprilisban a Mitsubishi Corporation is csatlakozott, most pedig egy újabb nemzetközi partnerrel bővült a kör.

Pár napja jelentették be, hogy az MDA nevű kanadai vállalat is a projekthez társult, akik mondhatni hagyományosan kanadai módon támogatják a megvalósítást: robotikai eszközökkel szerelik majd fel a Starlab-et. Ez pontosabban robotkarokat és csatlakozókat takar, amik az űrállomás külsején fognak majd üzemelni, azonban egyelőre több részletet nem árultak el a felek. Az azért szinte biztosra vehető, hogy különböző dokkolási és karbantartási munkához lehet hasznos a robotkar, de akár egyéb kísérleteket is elvégezhetnek majd a segítségével. 

A bejelentés alig egy nappal azután történt, hogy egy másik együttműködésről is megállapodott a Starlab Space: az Exploration Company nevű európai céggel is bővült a projekt, akik a jelenleg még fejlesztés alatt álló Nyx nevű űrhajójukkal három teherszállítmányt juttatnak majd az űrállomásra. Rajtuk kívül a Northrop Grumman is támogathatja utánpótlás-küldetésekkel a Cygnus űrhajókkal való felbocsátásokat, de Matthew Kuta, a Voyager Space elnöke elmondta, más űrbéli szállítmányozó vállalattal is megállapodhatnak a jövőben, hogy a lehető legtöbb opció rendelkezésükre álljon.  

A Starlab űrállomás látványterve. Forrás: Starlab Space LLC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye