Egy kínai Hosszú Menetelés rakétaindítással zárul az év

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Újabb SatNet internetszolgáltató tesztműholdat bocsátottak fel 2023 utolsó küldetésének keretében.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a SpaceX zárja indítások szempontjából az idei évet egy Starlink küldetéssel, végül ez átkerült január elejére, így egy kínai indítással búcsúzunk el 2023-tól. Múlt éjjel 1:13-kor egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) rakéta hagyta el a Belső-Mongóliában fekvő Csiücsüan Űrközpont SLS-2 indítóállását, hogy a SatNet állami internetszolgáltató rendszer egy újabb tesztműholdját juttassa alacsony Föld körüli pályára. Legutóbb november végén került sor hasonló űreszköz felbocsátására, és ahogy akkor, úgy most sem ismert semmilyen műszaki adat a hasznos teherről.

A hivatalos híradás szerint az indítás gond nélkül lezajlott, így Kína 67 küldetéssel fejezi be az évet, melyek közül mind sikeres volt. A Hosszú Menetelés rakétacsaládnak ez volt összességében az 505. startja, ezen belül a CZ-2C típust 74. alkalommal indították, melyből mindössze egyszer nem sikerült a megfelelő pályára állítás. Világszerte figyelembe véve kereken 220 küldetést hajtottak végre az űrhivatalok és magáncégek, ami minden korábbinál nagyobb számot jelent. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye