Egy második holdkompra is pályázatot ír ki a NASA

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Tegnap egy közleményben, majd egy sajtótájékoztatón is beszámolt a NASA az Artemis-programon belüli holdi leszállóegység fejlesztés jelenleg ismert terveiről. Bár a SpaceX-et még tavaly áprilisban válaszotta ki az űrhivatal egyedüli győztesként három pályázó közül, a Blue Origin több mint féléves pereskedése miatt csak tavaly novemberben sikerült szerződést kötni a Human Landing System (HLS), azaz az új emberes holdkomp kifejlesztéséről, ami egy átalakított Starship második fokozat lesz. Az egyedüli győztes kiválasztása többek között anyagi forráshiány miatt is történt, de a NASA idei költségvetésében már több pénzzel gazdálkodhat az HLS-programot illetően is. Így a tegnap megismert tervek szerint az űrhivatal még egy partnerrel szeretne szerződést kötni, ami egyrészt redundancia (helyettesíthetőség) miatt fontos, másrészt még több lehetőséget biztosítana a jövőbeli holdi bázis folyamatos fenntartásához.

Korábbi információk szerint annyit már biztosan tudhattunk, hogy az Artemis-III küldetés keretében fog megtörténni 1972 óta először egy amerikai Holdraszállás. A Lunar Starship három űrhajóst szállít majd a Hold felszínére, akik az SLS rakétával indított Orion űrhajóval állnak Hold körüli pályára, majd szállnak át a Starshipbe, végül felszíni missziójuk befejeztével ugyancsak az Orionnal térnek haza a Földre. Az emberes leszállást egy teherszállító demo-küldetés előzi meg, tehát a SpaceX legalább két leszállást hajthat végre legkorábban 2025-ben. Egy hasonló dupla misszió végrehajtásához keres most a NASA egy új partnert, akinek feladata egy megfelelően olcsó, minden biztonsági előírásnak megfelelő holdkomp kifejlesztése. A SpaceX eddig minden követelményt tervszerint és időben teljesített a Lunar Starship fejlesztésében, de nem hagyatkozhat mindössze erre az amerikai űrhivatal, ha az Artemis-programban meghirdetett terveket meg szeretné valósítani és a jövőbeli bolygóközi utazásokat is előkészíteni. Az újonnan közzétett tervek szerint a második kereskedelmi cég bevonásával 2026-2027 körül már hosszútávú és fenntartható holdi leszállásokkal szeretnének számolni. Természetesen a SpaceX-szel is megvalósulhatnak további Holdraszállások, ehhez „mindössze” szerződéskiegészítésekre lesz szükség, ha a NASA elégedett a Starshippel.

Az új pályázat kiírására a következő hetekben kerülhet sor, miután a végleges költségvetést Biden elnök is aláírta. A Blue Origin és a Dynetics máris jelezte újbóli részvételi szándékat és valószínűleg átalakítva és olcsóbbá téve a tavaly elutasított terveiket be is adják jelentkezésüket.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye