Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni az érdekes jelenségre.

A NASA kutatói érdekes magyarázattal álltak elő azzal kapcsolatban, hogy miért mértek különböző forgási sebességet az Europa egyes rétegei között: nagy valószínűséggel a felső jégpáncél alatt egy kiterjedt óceán réteg is rejtőzik, az óriási mennyiségű sós víz örvénylően kavarog a hold belsőbb sziklás rétege körül. A legújabban felállított számítógépes modellek alapján is úgy tűnik, hogy a folyékony víz alulról fejt ki nagy nyomást a jégtakaróra, ami miatt olykor felgyorsul, olykor lelassul annak forgási sebessége. A kutatók ezen kívül úgy vélik, hogy a vízszintes irányú súrlódási erőknek köze lehet az Europa felszínén már korábban felfedezett geológiai jelenségek kialakulásához is, a hasadékok és repedések a jég- és az óceánrétegek közti kölcsönhatásból keletkezhettek.
Az Europa Clipper űrszonda további rengeteg hasznos és fontos információval szolgálhat majd annak bizonyítására, hogy a most megfogalmazott elméletek helytállóak-e. A küldetés a jelenlegi tervek szerint 2024 októberében indulhat, az űrszonda pedig 2030 áprilisában érheti el a Jupiter és holdjainak térségét, így a bizonyításra még jó pár évet várnunk kell. Viszont ha a kutatók összevetik majd az Europa Clipper újonnan gyűjtött adatait a korábbi Voyager és Galileo-küldetések méréseivel, még pontosabb magyarázatot adhatnak a Jupiter negyedik legnagyobb holdján a jégtakaró mozgásának változásaira. Mindenesetre a kutatókat már a mostani felfedezés is meglepte, hiszen korábban nem gondolták, hogy az óceán mozgása ilyen mértékű hatást gyakorolhat a felsőbb jégrétegre.

A NASA Juno űrszondájának 2022. szeptember 29-i felvétele az Europaról. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye