Egy negyedik pár iROSA napelemtáblát is kapni fog a Nemzetközi Űrállomás

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Az ISS energiaellátási rendszerének fejlesztése 2025-ben folytatódhat.

Szerdán jelentette be a Boeing és a Redwire, hogy újabb megállapodást írtak alá a NASA-val a negyedik pár iROSA (ISS Roll Out Solar Array) napelemtábla legyártásáról. Előbbi cég az amerikai űrhivatal legfontosabb partnere az űrállomás működtetésében, utóbbi pedig a kinyitható napelemtábla-technológiát fejlesztette ki.

Az első három pár iROSA legyártásával még 2018-ban bízta meg a NASA a Boeinget a Nemzetközi Űrállomás fenntartásáért szóló szerződés keretében, de csak 2021 júniusában történt meg az első két darab felszerelése a fő napelem táblákra. Azóta a második és harmadik páros is már a helyére került, utóbbit épp néhány hete szerelte fel Woody Hoburg és Steve Bowen.

A NASA június 30-án erősítette meg a hírt a további bővítésről, Josh Finch, az űrhivatal szóvivője elmondta, hogy az utolsó két darab iROSA 2025 végén vagy 2026 elején érkezhet az ISS-re. Míg az eddigi hat darab napelemtábla összértéke az első szerződés alapján 103 millió dollár volt, a két utolsó egység önmagában 35 millió dollárba kerül.
További információkat az iROSA napelemekről ebben a cikkben olvashattok.

Az iROSA-kat a fő napelemtáblák elé szerelték, ami részben takarja azokat, mégis a modernebb technológiának köszönhetően több áramot termelnek. Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye