Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből már az indítás során is több helyen szökött a nyomásfenntartó gáz.

Nem mondható túl simának a Boeing jelenleg is zajló vizsgája, a Crew Flight Test, azaz a személyzetes tesztküldetés, melynek keretében a Starliner űrhajó Butch Wilmore-t és Sunita Williams-et juttatta a Nemzetközi Űrállomásra (és persze még haza is kellene hoznia őket onnan). Már az indítást is úgy hajtották végre múlt hét szerdán, hogy egy helyen szivárgott a meghajtási rendszer fúvókáinak működéséhez szükséges nyomásfenntartó hélium gáz, majd a megközelítési fázis és a dokkolás során ez négyre nőtt, pár napja pedig egy ötödik szivárgást is észleltek a mérnökök. Bár az elmondások szerint ez csekély mennyiségű hélium vesztését jelenti, nem túl megnyugtató a helyzet a jövő hétre tervezett hazatérés előtt.

A NASA a dokkolás után lezáratta a meghajtási rendszer hélium-elosztóit, hogy megállítsák a szivárgásokat, de ezekre a lecsatlakozásnál és a pályacsökkentő manővereknél még szükség lesz, így értelemszerűen ki kell majd nyitni őket. A Starliner mérnökcsapatának becslése szerint 70 órára elegendő héliummal rendelkezik az űrhajó, míg a teljes visszatérési fázis a tervek szerint 7 órát fog igénybe venni.

A szivárgásokon kívül a mérnökök az egyik gázdinamikai fúvókát is tanulmányozzák, mely az ISS-re való érkezés közben állt le. Négy másik egységet is leállított a repülési szoftver a megközelítés során, de ezeknek működését később újra engedélyezte a rendszer. Ami további ismert anomália, hogy a Starliner szervizmoduljában lévő fúvókarendszer oxidálószer izolációs szelepe szintén nem megfelelően zár. Ezért az eredetileg június 14-re tervezett hazatérést legkorábban 18-ára halasztották, hogy az összes ellenőrzést el tudják végezni a mérnökök és a két űrhajós is. Szüksége is lesz a Boeingnak a két tapasztalt tesztpilóta tudására és szakértelmére, hiszen ilyen helyzettel először kell megküzdeniük.

A Starliner közelít a Nemzetközi Űrállomás felé. Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye