Egy rendkívül kicsi aszteroidát észlelt a Webb

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A James Webb űrtávcső ezúttal egy kevésbé „látványos” égitestet észlelt, ami a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaövben található. A nagyjából római Colosseum méretű, 100-200 méteres űrsziklát véletlenül fedezte fel egy európai csillagászokból álló nemzetközi csoport, melyhez a MIRI (Mid-Infrared Instrument – közép-infravörös tartományban működő berendezés) kalibrációjának adatai nyújtottak segítséget. Az objektum természetéről és tulajdonságairól egyelőre nem állnak rendelkezésre egyéb információk, annak pontosabb jellemzéséhez további megfigyelésekre van szükség.

Illusztráció. Készítők: Martin Kornmesser (ESA), Serge Brunier (ESO), N. Bartmann (ESA/Webb)

A látómezőbe kerülő kisebb betolakodót a MIRI-adatok elemzése során találta meg a csapat, melyek arra engednek következtetni, hogy az objektum kb. 100-200 méteres, egy nagyon alacsony inklinációjú pályán kering, valamint a megfigyelés idején a fő aszteroidaövben helyezkedett el. Az aszteroida észlelése – amely a kutatócsoport gyanúja szerint a Webb által eddig megfigyelt legkisebb, és a fő aszteroidaövben észlelt egyik legkisebb aszteroida –, amennyiben új aszteroida-felfedezésnek bizonyul, nagy jelentőséggel bírhat, már ami a Naprendszer kialakulását és fejlődését illeti.

Az ilyen kis méretű objektumokat ez idáig nem tanulmányozták kellő részletességgel, hiszen azok megfigyelése nehézségekbe ütközött. A jövőbeni Webb-megfigyelések azonban lehetővé teszik majd a csillagászok számára, hogy az 1 kilométernél kisebb aszteroidákkal kapcsolatban is vizsgálódhassanak, mi több, ez az eredmény arra enged következtetni, hogy a JWST véletlenszerűen is hozzájárulhat új aszteroidák felfedezéséhez.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye