Egy rendkívül kicsi aszteroidát észlelt a Webb

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A James Webb űrtávcső ezúttal egy kevésbé „látványos” égitestet észlelt, ami a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaövben található. A nagyjából római Colosseum méretű, 100-200 méteres űrsziklát véletlenül fedezte fel egy európai csillagászokból álló nemzetközi csoport, melyhez a MIRI (Mid-Infrared Instrument – közép-infravörös tartományban működő berendezés) kalibrációjának adatai nyújtottak segítséget. Az objektum természetéről és tulajdonságairól egyelőre nem állnak rendelkezésre egyéb információk, annak pontosabb jellemzéséhez további megfigyelésekre van szükség.

Illusztráció. Készítők: Martin Kornmesser (ESA), Serge Brunier (ESO), N. Bartmann (ESA/Webb)

A látómezőbe kerülő kisebb betolakodót a MIRI-adatok elemzése során találta meg a csapat, melyek arra engednek következtetni, hogy az objektum kb. 100-200 méteres, egy nagyon alacsony inklinációjú pályán kering, valamint a megfigyelés idején a fő aszteroidaövben helyezkedett el. Az aszteroida észlelése – amely a kutatócsoport gyanúja szerint a Webb által eddig megfigyelt legkisebb, és a fő aszteroidaövben észlelt egyik legkisebb aszteroida –, amennyiben új aszteroida-felfedezésnek bizonyul, nagy jelentőséggel bírhat, már ami a Naprendszer kialakulását és fejlődését illeti.

Az ilyen kis méretű objektumokat ez idáig nem tanulmányozták kellő részletességgel, hiszen azok megfigyelése nehézségekbe ütközött. A jövőbeni Webb-megfigyelések azonban lehetővé teszik majd a csillagászok számára, hogy az 1 kilométernél kisebb aszteroidákkal kapcsolatban is vizsgálódhassanak, mi több, ez az eredmény arra enged következtetni, hogy a JWST véletlenszerűen is hozzájárulhat új aszteroidák felfedezéséhez.

Dark mode powered by Night Eye