Egy Starshippel állítják majd pályára a Starlab űrállomást

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A SpaceX óriásrakétájának kapacitása elég lesz ahhoz, hogy egyetlen indítással az űrbe juttassák a teljes Starlab-et.

Mai közleményében jelentette be a Voyager Space, hogy az Airbus Defence and Space-szel közösen megvalósítandó Starlab űrállomást a SpaceX Starship óriásrakétájával fogják elindítani és pályára állítani. Mint arról mi is beszámoltunk, a két gyártó január 9-én zárta le azt a folyamatot, melynek eredményeképp létrejött az űrállomás kialakításáért, megalkotásáért és üzemeltetéséért felelős vegyesvállalat, a Starlab Space LLC. 

Arról egyik fél sem nyilatkozott pontosan, hogy mikor valósulna meg a felbocsátás, de a Starlab szóvivője egyik interjújában úgy fogalmazott, elég biztosak benne, hogy még a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésének lezárása, tehát 2030 előtt elkészül és pályára is állhat az űrállomás modulja. A vezetők bíznak a SpaceX-ben, hiszen a cég a Falcon-9-cel folyamatosan, évek óta hajtja végre elképesztő gyakorisággal és megbízhatósággal az indításokat, de abban is biztosak a Starlab-nél, hogy a Starship időben üzemszerűen működésbe tud állni. Bár az óriásrakétát úgy fejleszti a hawthorne-i cég, hogy akár naponta többször is indítható legyen, a Starlab méretéből adódóan mindössze egy indítással a teljes űrállomást alacsony Föld körüli pályára tudják juttatni, ami jóval költséghatékonyabb bármilyen más megoldásnál, emellett pedig logisztikailag is jóval egyszerűbb a Starlab LLC dolga.

A mai döntés azt is eredményezi, hogy a Starlab űrállomás egyetlen fő modulja rozsdamentes acélból készül majd, hasonlóan az őt majd feljuttató Starshiphez. Továbbá azt is megerősítette a cég, hogy még a Földön, egy hajógyárban fogják teljes mértékben összeszerelni és integrálni a lakómodult a szervizmodullal, ezáltal mindössze 3,5 évre tudják leszűkíteni a gyártási folyamatot, több mint 80%-os költségmegtakarítás mellett. 

Tom Ochinero, a SpaceX kereskedelmi ügyekért felelős vezető alelnöke így nyilatkozott a megállapodásról: „A teljes Starlab egyetlen indítással történő pályára állítása bizonyítja, hogy nem csak kereskedelmi űrtevékenységek lehetősége immár valósággá is válik, egyúttal pedig jó példát mutathat a jövőben megvalósítandó privát beruházásoknak a hatékony kivitelezésre. Izgatottak vagyunk, hogy a Starshippel indíthatjuk majd a Starlab-et, ezzel hozzájárulva az emberiség folyamatos űrbéli jelenlétének fenntartásához, miközben fő célunkat szem előtt tartva, az emberiség bolygóközi fajjá válásának útján haladunk.”

Az egyetlen lakómodulból és a hozzá kapcsolódó szervizmodulból álló Starlab űrállomás legújabb illusztrációja. Forrás: Starlab Space LLC.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye