Egy Starshippel állítják majd pályára a Starlab űrállomást

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A SpaceX óriásrakétájának kapacitása elég lesz ahhoz, hogy egyetlen indítással az űrbe juttassák a teljes Starlab-et.

Mai közleményében jelentette be a Voyager Space, hogy az Airbus Defence and Space-szel közösen megvalósítandó Starlab űrállomást a SpaceX Starship óriásrakétájával fogják elindítani és pályára állítani. Mint arról mi is beszámoltunk, a két gyártó január 9-én zárta le azt a folyamatot, melynek eredményeképp létrejött az űrállomás kialakításáért, megalkotásáért és üzemeltetéséért felelős vegyesvállalat, a Starlab Space LLC. 

Arról egyik fél sem nyilatkozott pontosan, hogy mikor valósulna meg a felbocsátás, de a Starlab szóvivője egyik interjújában úgy fogalmazott, elég biztosak benne, hogy még a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésének lezárása, tehát 2030 előtt elkészül és pályára is állhat az űrállomás modulja. A vezetők bíznak a SpaceX-ben, hiszen a cég a Falcon-9-cel folyamatosan, évek óta hajtja végre elképesztő gyakorisággal és megbízhatósággal az indításokat, de abban is biztosak a Starlab-nél, hogy a Starship időben üzemszerűen működésbe tud állni. Bár az óriásrakétát úgy fejleszti a hawthorne-i cég, hogy akár naponta többször is indítható legyen, a Starlab méretéből adódóan mindössze egy indítással a teljes űrállomást alacsony Föld körüli pályára tudják juttatni, ami jóval költséghatékonyabb bármilyen más megoldásnál, emellett pedig logisztikailag is jóval egyszerűbb a Starlab LLC dolga.

A mai döntés azt is eredményezi, hogy a Starlab űrállomás egyetlen fő modulja rozsdamentes acélból készül majd, hasonlóan az őt majd feljuttató Starshiphez. Továbbá azt is megerősítette a cég, hogy még a Földön, egy hajógyárban fogják teljes mértékben összeszerelni és integrálni a lakómodult a szervizmodullal, ezáltal mindössze 3,5 évre tudják leszűkíteni a gyártási folyamatot, több mint 80%-os költségmegtakarítás mellett. 

Tom Ochinero, a SpaceX kereskedelmi ügyekért felelős vezető alelnöke így nyilatkozott a megállapodásról: „A teljes Starlab egyetlen indítással történő pályára állítása bizonyítja, hogy nem csak kereskedelmi űrtevékenységek lehetősége immár valósággá is válik, egyúttal pedig jó példát mutathat a jövőben megvalósítandó privát beruházásoknak a hatékony kivitelezésre. Izgatottak vagyunk, hogy a Starshippel indíthatjuk majd a Starlab-et, ezzel hozzájárulva az emberiség folyamatos űrbéli jelenlétének fenntartásához, miközben fő célunkat szem előtt tartva, az emberiség bolygóközi fajjá válásának útján haladunk.”

Az egyetlen lakómodulból és a hozzá kapcsolódó szervizmodulból álló Starlab űrállomás legújabb illusztrációja. Forrás: Starlab Space LLC.
Dark mode powered by Night Eye