Egy újabb Jaokan és Starlink indítás is lezajlott pár órán belül

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Rakétaindítások szempontjából a hét első fele semmit nem tartogatott az érdeklődők számára, de a következő napokban felpöröghetnek az események, és hétfőig bezárólag akár 6 küldetésre is sor kerülhet. Ma reggel rögtön két felbocsátást is végrehajtottak, talán nem meglepő módon az egyik egy kínai, a másik egy SpaceX indítás volt.

Jaokan-39-03 A, B, C

Az elmúlt időszakban döntő többségben a Jaokan-műholdkonstelláció bővítésére irányuló küldetéseket hajtott végre a CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation), mely a Hosszú Menetelés rakéták és sok más műhold gyártásáért is felelős. A ma hajnalban 2:24-kor megkezdődött misszió esetében sem volt ez másképp, egy CZ-2D hordozó indult el három darab Jaokan műholddal a fedélzetén a Hszicsang Űrközpontból. Ezúttal mindhárom egység katonai felhasználás céljából állt alacsony Föld körüli pályára, így sok részletet nem ismerünk az eseményről, de a küldetés sikerét megerősítették a kínaiak. Az biztos, hogy ez volt a Hosszú Menetelés rakétacsalád 2D változat idei 9., összességében 81. felbocsátása.

Forrás: CASC

Starlink 6-21

Ahogy szeptember utolsó, úgy október első indítása is egy Starlink misszió volt, legutóbb szeptember 2-án hajtott végre a SpaceX más megrendelő általi küldetést, azóta zsinórban a 9. házon belüli misszióra került sor. A mára kitűzött esemény a Starlink 6-21 jelzést kapta, és ezúttal sem történt semmi váratlan: a Falcon-9 B1076.8 hordozó magyar idő szerint 7:36-kor kezdte meg útját a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról, majd a 22 v2 Mini verzijú műhold a kijelölt pályára állt. Az első fokozat nyolcadik alkalommal is hibátlan repülést mutatott be, és végül sikeresen landolt a Just Read The Instructions drónhajón. Ezzel az idei 70. küldetést is behúzta a SpaceX, és készülhet az igen mozgalmas jövő hétre, hiszen két újabb Starlink indítás mellett remélhetőleg végre elindulhat a NASA Psyche űrszondája október 12-én.

Forrás: spaceflightnow.com

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye