Egy újabb Jaokan és Starlink indítás is lezajlott pár órán belül

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Rakétaindítások szempontjából a hét első fele semmit nem tartogatott az érdeklődők számára, de a következő napokban felpöröghetnek az események, és hétfőig bezárólag akár 6 küldetésre is sor kerülhet. Ma reggel rögtön két felbocsátást is végrehajtottak, talán nem meglepő módon az egyik egy kínai, a másik egy SpaceX indítás volt.

Jaokan-39-03 A, B, C

Az elmúlt időszakban döntő többségben a Jaokan-műholdkonstelláció bővítésére irányuló küldetéseket hajtott végre a CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation), mely a Hosszú Menetelés rakéták és sok más műhold gyártásáért is felelős. A ma hajnalban 2:24-kor megkezdődött misszió esetében sem volt ez másképp, egy CZ-2D hordozó indult el három darab Jaokan műholddal a fedélzetén a Hszicsang Űrközpontból. Ezúttal mindhárom egység katonai felhasználás céljából állt alacsony Föld körüli pályára, így sok részletet nem ismerünk az eseményről, de a küldetés sikerét megerősítették a kínaiak. Az biztos, hogy ez volt a Hosszú Menetelés rakétacsalád 2D változat idei 9., összességében 81. felbocsátása.

Forrás: CASC

Starlink 6-21

Ahogy szeptember utolsó, úgy október első indítása is egy Starlink misszió volt, legutóbb szeptember 2-án hajtott végre a SpaceX más megrendelő általi küldetést, azóta zsinórban a 9. házon belüli misszióra került sor. A mára kitűzött esemény a Starlink 6-21 jelzést kapta, és ezúttal sem történt semmi váratlan: a Falcon-9 B1076.8 hordozó magyar idő szerint 7:36-kor kezdte meg útját a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról, majd a 22 v2 Mini verzijú műhold a kijelölt pályára állt. Az első fokozat nyolcadik alkalommal is hibátlan repülést mutatott be, és végül sikeresen landolt a Just Read The Instructions drónhajón. Ezzel az idei 70. küldetést is behúzta a SpaceX, és készülhet az igen mozgalmas jövő hétre, hiszen két újabb Starlink indítás mellett remélhetőleg végre elindulhat a NASA Psyche űrszondája október 12-én.

Forrás: spaceflightnow.com

Dark mode powered by Night Eye