Array

Egy vadonatúj kínai műhold veszett oda

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Szinte percre pontosan két órával a Kuajcsou-1A kereskedelmi rakéta startja után egy másik rakéta is elindult a világűr felé Kínából. A küldetést nagy titoktartás övezte, ugyanis az eddigi rakétaindításokkal ellentétben ez sosem volt hivatalosan bejelentve, és a felkészülésről is csak a helyi lakosok készítettek felvételeket, valamint nemzetközi a légtérzárból tudhattuk, hogy valami készülőben van. A Hszicsang Űrközpont 3-as számú indítóállásáról emelkedett el egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakéta, rakterében a Sijen-10 kísérleti műholddal. Az indítás sikeresnek bizonyult, a hordozórakéta harmadik fokozatát pedig Ausztrália felett is látni lehetett működés közben. Azonban itt váltak a dolgok érdekessé: nem érkezett hivatalos bejelentés a felbocsátást követő 1-2 órában sem a kimenetelt illetően, ami kezdeti aggodalomra adott okot – a szintén meghibásodott ChinaSat-18-nál is ugyanez volt a helyzet, 2019-ben. Nem sokkal később az Amerikai Űrhaderő két új objektumot katalogizált radaros módszerrel, amik a Hosszú Menetelés-3B indításával álltak Föld körüli pályára:

  • az első objektum (2021-087A), ami feltehetően a Sijen-10 műhold, egy 177 km x 40 105 km pályára került, 51,04° hajlásszöggel
  • a második (2021-087B) pedig egy 209 km x 39 591 km 51,35° hajlásszögű pályán kering, ami valószínűleg a CZ-3B harmadik fokozata

A két objektum ezen az elliptikus pályán azt jelentette, hogy a rakéta teljesítette a feladatát, és a műhold is rendben levált a legutolsó fokozatról. A hivatalos bejelentés 21 órával később, magyar idő szerint ma reggel érkezett meg a Xinhua hírügynökségtől, miszerint „a műhold a kijelölt pályán kering, azonban abnormális jelenségeket tapasztaltak, és még elemzik ezt”. Sokat nem árul el ez a szűkszavú kijelentés, de biztosra vehetjük, hogy odaveszett az űreszköz – ilyen abnormális jelenségnek tekinthető a kapcsolat elvesztése, vagy a napelemek nem megfelelő kinyílása. Feltehetően eddig próbálkoztak a Sijen-10 megmentésével, a sajtónyilatkozat ugyanis egybeesett azzal az időponttal, amikor kilépett a műhold a kínai földi állomások látóteréből. Az űreszközről nem tudunk pontos információkat, de vélhetően katonai célokat szolgált volna.

A Sijen-10 indítása. Kép forrása: @Shadowsoffear

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye