Egy Vega-C rakétával indulhat a következő dél-koreai műhold

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

Az orosz Angara-1.2 helyett az európai Vega-C rakétát választotta végül Dél-Korea a KOMPSAT-6 többcélú képalkotó műholdjának felbocsátásához. A döntés hátterében az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók miatti negatív hatások állnak, amik miatt a még tavaly év végére tervezett indítás bizonytalan ideig nem is valósulhat meg. A Vega-C egyelőre csak 50%-os sikerességi rátával rendelkezik (az első siker után a legutóbbi indítás kudarccal végződött tavaly decemberben), és jelenleg is tart a műszaki hiba elemzése, így kissé meglepő a dél-koreaiak lépése. „Egyelőre nem határoztunk meg pontos indítási időpontot, amíg a vizsgálat be nem fejeződik, így részletekkel később szolgálhatunk” – számolt be a helyzetről Oh Tae-seog, dél-koreai tudományokért felelős alelnök.

A KOMPSAT-6 az ázsiai állam második szintetikus apertúrájú radarműholdja, ami a KOMPSAT-5 2013 augusztusi felbocsátása után indulhat az űrbe. Ha sikeresen pályára áll, 505 km-es magasságból fog a Föld felszínéről 0,5 méter/pixeles felbontásban felvételeket készíteni 5 éven keresztül. Nem ez az egyetlen műhold, ami késést szenvedett el az orosz-ukrán háború következtében megszavazott szankciók miatt: a CAS500-2 távérzékelő szatellitet, illetve a SNIPE nevű konstelláció 6U cubesatokat sem tudták a tavalyi év első felében elindítani, amiket egy-egy Szojuz rakéta juttatott volna a világűrbe.

Orosz oldalról Alekszej Varocsko, a Hrunyicsev Gépgyár elnök-vezérigazgatója viszont azt nyilatkozta, hogy őket nem értesítette Dél-Korea a változtatásról, és az indítási szerződés minden pontjának továbbra is eleget tudnak tenni. A meghozott nemzetközi döntések a műholdat nem tudták Oroszországba juttatni, hogy megfelelően felkészítsék a felbocsátásra, de a technológiai központ továbbra is kész az együttműködésre, hiszen „a modern világ fejlődésének fenntartása túl kell mutasson minden háborún és konfliktuson, az űrkutatási és az űripari célok nem szenvedhetnek hátrányt” – írta a cégvezető közleményében.

A KOMPSAT-6 látványterve. Forrás: KARI

Dark mode powered by Night Eye