Egy vendég űreszköz is elindult a legújabb Starlink műholdak mellett

Kapcsolódó

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Zsinórban a harmadik Starlink-küldetését hajtotta végre ma délután a SpaceX a legutóbbi, múlt csütörtöki misszió után. A Falcon-9 B1071 rakéta hetedik indítására a Vandenberg Űrhaderőbázisról került sor. A szinte napra pontosan egy éve bemutatkozó első fokozat az SLC-4E startállásról kezdte meg az emelkedést 49 Starlink-műholddal és a D-Orbit ION SCV-009 Eclectic Elena elnevezésű, tetszés szerint variálható, de legfeljebb 64U nagyságú műholdak befogadására és pályára állítására képes szállítóeszközzel, ami a nevéből adódóan a cég kilencedik ilyen típusú egysége. Az nem ismert, hogy ezen belül még hasznos terhet elhelyeztek-e. Maga a küldetés egyébként a Starlink 2-6 jelzést kapta, ami nevével ellentétben a második műholdréteg kiépítésén belül a harmadik felbocsátás volt. Ezen réteg egységei 70°-os inklinációjú és 570 km magas pályán keringenek majd üzembe állításuk után.

A szinte teljes terheléssel induló Falcon-9 precízen hajtotta végre feladatait, az első fokozat ismét tökéletes leszállást hajtott végre a 673 km távolságra kivezényelt Of Course I Still Love You drónhajóra. 57 perccel az indítás után a D-Orbit űreszköze vált le elsőként a második fokozatról, majd 20 perccel később a 49 Starlink műhold is a kijelölt pályán kezdte meg önálló keringését, bebiztosítva a küldetés teljes sikerét.

Ez a misszió már az idei 7. volt a SpaceX számára, és ez a szám alig másfél nappal később tovább bővülhet, hiszen a Kennedy Űrközpontból is tervben van a Starlink 5-3 jelű indítás szerda reggel. A Falcon-9 rakétának pedig kereken a 200. indítása volt a mai, de ez a komoly mennyiségű indítás idén akár a 300-at is megközelítheti, ha tartani tudják az idénre kitűzött igen ambíciózus tervet, a közel 100 küldetés végrehajtását. A Starlink Internet-szolgáltatás pedig szintén bővül, hiszen néhány hete Peruból és Nigériából is elérhető már a rendszer. Utóbbi az első afrikai állam, melynek lakosai Starlink-hálózatot is használhatnak.

Fotó: Matt Hartman (@ShorealoneFilms)

Dark mode powered by Night Eye