Egyedi tesztkamra a SPHEREx-misszió számára

Kapcsolódó

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Folytatódott a Jaokan műholdhálózat bővítése is

Nem csak a SpaceX indítja serényen saját Starlink műholdjait,...

Közel három évnyi tervezés és építés, egy hónapos hajóút a Csendes-óceánon át, valamint egy 30 tonnás daru közbenjárásával végre megérkezett az az egyedi tesztkamra a Caltech pasadenai épületébe, mely a SPHEREx-misszió űrteleszkópja számára készült. A SPHEREx-ről ide kattintva olvashattok bővebben.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A legkorábban 2024 júniusában induló űrobszervatórium a kozmosz egyedülálló térképét fogja számunkra elkészíteni, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy az űreszköz megfelelően működjön, valamint kellően felkészítsék az űr viszontagságaira. Itt jön képbe az említett tesztkamra, mely méreteit tekintve nagyjából egy kisebb méretű terepjáróhoz hasonlítható, anyaga pedig rozsdamentes acél. Építője a SPHEREx-küldetésben részt vevő partner, a Koreai Csillagászati és Űrkutatási Intézet (KASI). A kamrát a SPHEREx detektorainak (lényegében kameráinak) és optikájának (a kozmoszból érkező fényt összegyűjtő rendszer) tesztelésére használják majd.

Az űrteleszkóp infravörös fényt fog érzékelni, azt az olykor hősugárzásnak is nevezett fényt, melyet a meleg objektumok, köztük a csillagok és galaxisok, valamint a teleszkóp műszerei bocsátanak ki. Ezért a kamrát úgy tervezték, hogy a detektorokat képes legyen kb. mínusz 200 Celsius-fokra lehűteni, így az azok által kibocsátott hő nem nyomja el a megfigyelésre épített objektumok fényét. Mindehhez azonban a SPHEREx csapatának tesztelnie kell, hogy a detektorok fókuszban vannak-e. Ezt az optikától való távolságuk határozza meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy nagyítót a szemünkhöz közelebb vagy távolabb mozgatunk. A csapatnak a detektorok és az optika közötti távolságot 7,5 mikrométer pontossággal kell beállítania, ami körülbelül egy emberi hajszál szélességének egytizede. Ehhez az optikát és a detektorokat a kamra zafírból készült ablakán kívülre vetített infravörös fényforrásra fogják irányítani. Azért nem üveget használnak, mert az blokkolja az infravörös fényt. Ez a forrás az űrteleszkóp által az űrben megfigyelt objektumok helyettesítőjeként fog szolgálni, és az így kapott képből a mérnökök megtudhatják, hogy megfelelő-e a távolság. A kamra ezenfelül alkalmas az űreszköz spektrométerének kalibrálására is, melyet szintén ki fognak használni.

Dark mode powered by Night Eye