Egyedi tesztkamra a SPHEREx-misszió számára

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Közel három évnyi tervezés és építés, egy hónapos hajóút a Csendes-óceánon át, valamint egy 30 tonnás daru közbenjárásával végre megérkezett az az egyedi tesztkamra a Caltech pasadenai épületébe, mely a SPHEREx-misszió űrteleszkópja számára készült. A SPHEREx-ről ide kattintva olvashattok bővebben.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A legkorábban 2024 júniusában induló űrobszervatórium a kozmosz egyedülálló térképét fogja számunkra elkészíteni, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy az űreszköz megfelelően működjön, valamint kellően felkészítsék az űr viszontagságaira. Itt jön képbe az említett tesztkamra, mely méreteit tekintve nagyjából egy kisebb méretű terepjáróhoz hasonlítható, anyaga pedig rozsdamentes acél. Építője a SPHEREx-küldetésben részt vevő partner, a Koreai Csillagászati és Űrkutatási Intézet (KASI). A kamrát a SPHEREx detektorainak (lényegében kameráinak) és optikájának (a kozmoszból érkező fényt összegyűjtő rendszer) tesztelésére használják majd.

Az űrteleszkóp infravörös fényt fog érzékelni, azt az olykor hősugárzásnak is nevezett fényt, melyet a meleg objektumok, köztük a csillagok és galaxisok, valamint a teleszkóp műszerei bocsátanak ki. Ezért a kamrát úgy tervezték, hogy a detektorokat képes legyen kb. mínusz 200 Celsius-fokra lehűteni, így az azok által kibocsátott hő nem nyomja el a megfigyelésre épített objektumok fényét. Mindehhez azonban a SPHEREx csapatának tesztelnie kell, hogy a detektorok fókuszban vannak-e. Ezt az optikától való távolságuk határozza meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy nagyítót a szemünkhöz közelebb vagy távolabb mozgatunk. A csapatnak a detektorok és az optika közötti távolságot 7,5 mikrométer pontossággal kell beállítania, ami körülbelül egy emberi hajszál szélességének egytizede. Ehhez az optikát és a detektorokat a kamra zafírból készült ablakán kívülre vetített infravörös fényforrásra fogják irányítani. Azért nem üveget használnak, mert az blokkolja az infravörös fényt. Ez a forrás az űrteleszkóp által az űrben megfigyelt objektumok helyettesítőjeként fog szolgálni, és az így kapott képből a mérnökök megtudhatják, hogy megfelelő-e a távolság. A kamra ezenfelül alkalmas az űreszköz spektrométerének kalibrálására is, melyet szintén ki fognak használni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye