Egyelőre bezárva marad a Bennu aszteroidából származó minta egy része

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A NASA nemrégiben számolt be arról a tényről, hogy egyelőre érintetlen marad az OSIRIS-REx által hazajuttatott, és a Bennu aszteroidából származó minta nagyobbik része. Ennek hátterében a TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) rögzítőelemeinek eltávolítása áll, pontosabban annak el nem távolítása; a 35 darab alkatrészből ugyanis kettőt nem sikerült eltávolítani a jelenlegi, a vizsgálat céljára kialakított tisztaszobában engedélyezett szerszámokkal. A csapat tehát hozzálátott az új megközelítések kidolgozásához és megvalósításához, mellyel a gyűjtőfej belsejében található maradék anyagot is kivonhatják.

Utóbbi félig meddig már megoldottnak látszik, hiszen a csapatnak sikerült hozzáférnie a minta egy részéhez úgy, hogy lenyomva tartották a fejhez tartozó csappantyút (mely az összegyűjtött anyag bent tartásáért felel), és az anyag méretétől függően csipesszel illetve kanállal abszolválták az eltávolítást. A következő hetekben további ötletelésre kerül majd sor annak érdekében, hogy teljes mértékben kiürítsék a tárolót. Ezzel kapcsolatban az alábbi szempontokra kell figyelnie a szakembereknek: a fennmaradó kőzetminta kinyerésére javasolt megoldások eszközeinek be kell férniük a kesztyűtartóba, és az eljárásoknak összhangban kell lennie a tisztaszoba szabványaival.

Természetesen ezzel egyidejűleg folynak a már megszerzett, és a frissen begyűjtött mintákkal kapcsolatos vizsgálatok is, melyek ezidáig összesen 70,3 grammot tesznek ki (a cél 60 gramm volt). A kutatás eddigi eredményeiről ide kattintva olvashattok.

Forrás: NASA
A nyitott állapotban lévő mylar csappantyú. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye