Egyelőre bezárva marad a Bennu aszteroidából származó minta egy része

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

A NASA nemrégiben számolt be arról a tényről, hogy egyelőre érintetlen marad az OSIRIS-REx által hazajuttatott, és a Bennu aszteroidából származó minta nagyobbik része. Ennek hátterében a TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) rögzítőelemeinek eltávolítása áll, pontosabban annak el nem távolítása; a 35 darab alkatrészből ugyanis kettőt nem sikerült eltávolítani a jelenlegi, a vizsgálat céljára kialakított tisztaszobában engedélyezett szerszámokkal. A csapat tehát hozzálátott az új megközelítések kidolgozásához és megvalósításához, mellyel a gyűjtőfej belsejében található maradék anyagot is kivonhatják.

Utóbbi félig meddig már megoldottnak látszik, hiszen a csapatnak sikerült hozzáférnie a minta egy részéhez úgy, hogy lenyomva tartották a fejhez tartozó csappantyút (mely az összegyűjtött anyag bent tartásáért felel), és az anyag méretétől függően csipesszel illetve kanállal abszolválták az eltávolítást. A következő hetekben további ötletelésre kerül majd sor annak érdekében, hogy teljes mértékben kiürítsék a tárolót. Ezzel kapcsolatban az alábbi szempontokra kell figyelnie a szakembereknek: a fennmaradó kőzetminta kinyerésére javasolt megoldások eszközeinek be kell férniük a biztonsági fülkébe (glovebox), és az eljárásoknak összhangban kell lennie a tisztaszoba szabványaival.

Természetesen ezzel egyidejűleg folynak a már megszerzett, és a frissen begyűjtött mintákkal kapcsolatos vizsgálatok is, melyek ez idáig összesen 70,3 grammot tesznek ki (a cél 60 gramm volt). A kutatás eddigi eredményeiről ide kattintva olvashattok.

Forrás: NASA
A nyitott állapotban lévő mylar csappantyú. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye