Egyelőre nem került sor a Starship SN6 ugrására

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Ahogy tegnap a hírekben már beszámoltunk róla, vasárnap volt az első lehetősége a SpaceX-nek, hogy végrehajtsa az SN5 sikeres 150 méteres ugrását, ezúttal az SN6-tal. A sheriff hivatal is kiadta az útlezárási engedélyt, illetve az FAA (Federal Aviation Administration – Szövetségi Légügyi Hivatal) is lezáratta Boca Chica felett a légteret a szükséges időintervallumban. Bár az utat már helyi idő szerint reggel 7:30 körül lezárták, majd nem sokkal később a szakemberek is elhagyták a tesztelési területet, a teszt megkezdésére utaló első jeleket csak órákkal később tapasztalhattuk: szokás szerint az üzemanyag tankok aktivitása a tankolásra való felkészülést jelentette, ezt követően maga a tankolási művelet is lezajlott, és a Raptor SN29-et is előhűtötték, azonban a hajtóműgyújtást megelőző 10 perces szirénajelzésre nem került sor. Mivel semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, senki sem tudhatta biztosan, miért állították le a folyamatot a SpaceX mérnökei. Néhány technikus ellenőrzés céljából kb fél órára visszatért a tesztpadhoz, ám mivel nem észleltek komolyabb problémát, ismét elhagyták a területet.
Ezután kerülhetett sor a második kísérletre. Ezúttal egész a jelzőszirénáig eljutott a folyamat, sőt a 10 perces jelzési időkeret fele is letelt, ám 5 perccel a hajtóműgyújtás előtt ismét leállították a tesztelést. Megint csak találgatni lehetett, hogy ezúttal mi lehetett a gond. Sokan az erős szélnek tudták be a leállást, ami egész nap tapasztalható volt Boca Chicaban, a SpaceX pedig valószínűleg nem akart kockáztatni, hogy pl. a leszállásnál egy hirtelen széllökés instabillá tegye az SN6-ot.
Nem sokkal később meg is nyitották az utat, így a tesztet elhalasztották. Később vált hivatalossá, hogy a két tartaléknapra, azaz hétfőre és keddre kitűzött lezárásokat is törlik, mivel továbbra is kedvezőtlen időjárás fog uralkodni a területen. Így néhány napot biztosan várnunk kell, hogy újabb prototípus repülését láthassuk.
Ám a legfontosabb, hogy az SN6 ép, és továbbra is készen áll a 150 méteres ugrásra. Reméljük jobbra fordul az idő Texasban, és még a héten meg tudják kísérelni újra a tesztet. Figyeljük a híreket és az információkat, amint lesz valami fejlemény, igyekszünk minél gyorsabban közzé tenni.

Addig is nézzétek vissza a tegnapi élő közvetítésünket, ahol több órán keresztül vártuk együtt a nagy pillanatot, és így számos dologról beszéltünk a Starshippel és más témával kapcsolatban is. 🙂

Dark mode powered by Night Eye