Egyelőre nem került sor a Starship SN6 ugrására

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Ahogy tegnap a hírekben már beszámoltunk róla, vasárnap volt az első lehetősége a SpaceX-nek, hogy végrehajtsa az SN5 sikeres 150 méteres ugrását, ezúttal az SN6-tal. A sheriff hivatal is kiadta az útlezárási engedélyt, illetve az FAA (Federal Aviation Administration – Szövetségi Légügyi Hivatal) is lezáratta Boca Chica felett a légteret a szükséges időintervallumban. Bár az utat már helyi idő szerint reggel 7:30 körül lezárták, majd nem sokkal később a szakemberek is elhagyták a tesztelési területet, a teszt megkezdésére utaló első jeleket csak órákkal később tapasztalhattuk: szokás szerint az üzemanyag tankok aktivitása a tankolásra való felkészülést jelentette, ezt követően maga a tankolási művelet is lezajlott, és a Raptor SN29-et is előhűtötték, azonban a hajtóműgyújtást megelőző 10 perces szirénajelzésre nem került sor. Mivel semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, senki sem tudhatta biztosan, miért állították le a folyamatot a SpaceX mérnökei. Néhány technikus ellenőrzés céljából kb fél órára visszatért a tesztpadhoz, ám mivel nem észleltek komolyabb problémát, ismét elhagyták a területet.
Ezután kerülhetett sor a második kísérletre. Ezúttal egész a jelzőszirénáig eljutott a folyamat, sőt a 10 perces jelzési időkeret fele is letelt, ám 5 perccel a hajtóműgyújtás előtt ismét leállították a tesztelést. Megint csak találgatni lehetett, hogy ezúttal mi lehetett a gond. Sokan az erős szélnek tudták be a leállást, ami egész nap tapasztalható volt Boca Chicaban, a SpaceX pedig valószínűleg nem akart kockáztatni, hogy pl. a leszállásnál egy hirtelen széllökés instabillá tegye az SN6-ot.
Nem sokkal később meg is nyitották az utat, így a tesztet elhalasztották. Később vált hivatalossá, hogy a két tartaléknapra, azaz hétfőre és keddre kitűzött lezárásokat is törlik, mivel továbbra is kedvezőtlen időjárás fog uralkodni a területen. Így néhány napot biztosan várnunk kell, hogy újabb prototípus repülését láthassuk.
Ám a legfontosabb, hogy az SN6 ép, és továbbra is készen áll a 150 méteres ugrásra. Reméljük jobbra fordul az idő Texasban, és még a héten meg tudják kísérelni újra a tesztet. Figyeljük a híreket és az információkat, amint lesz valami fejlemény, igyekszünk minél gyorsabban közzé tenni.

Addig is nézzétek vissza a tegnapi élő közvetítésünket, ahol több órán keresztül vártuk együtt a nagy pillanatot, és így számos dologról beszéltünk a Starshippel és más témával kapcsolatban is. 🙂

Dark mode powered by Night Eye