Egyelőre szünetel a kommunikáció a Voyager-2-vel

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Frissítés 08.01.: A NASA körülbelül egy órája tette közzé, hogy a DSN az égbolt pásztázása során jelet fogott a Voyager-2-től; „Kicsit olyan, mintha az űreszköz „szívverését” hallanánk, ez megerősíti, hogy az űreszköz még mindig sugároz, amire számítottak is a mérnökök.”

Egy nemrégiben közzétett NASA bejelentés arról árulkodott, hogy az 1977-ben útnak indított Voyager-2-vel ideiglenesen megszűnt a kapcsolat, amit egy július 21-én küldött, tervezett parancssorozat okozott. Ennek hatására véletlenül megváltozott a szonda antennájának tájolása, egészen pontosan 2 fokkal, mely következtében a Voyager-2 jelenleg nem képes parancsokat fogadni vagy adatokat továbbítani a Föld felé.

A változás megszakította a több mint 19,9 milliárd kilométerre lévő űreszköz, és a Deep Space Network (DSN) földi antennái között a kommunikációt. A Voyager-2 által küldött adatok már nem érik el a DSN-t, a szonda pedig nem kap parancsokat a földi irányítóktól.

A Voyager-2 a tervek szerint egyébként évente többször is visszaállítja tájolását annak érdekében, hogy antennája továbbra is a Föld felé irányuljon; a következő visszaállítás október 15-én lesz esedékes, ami lehetővé teszi a kommunikáció újraindulását. A Voyager-1, amely közel 24 milliárd kilométerre tartózkodik bolygónktól, továbbra is megfelelően működik.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Dark mode powered by Night Eye