Egyelőre szünetel a kommunikáció a Voyager-2-vel

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Frissítés 08.01.: A NASA körülbelül egy órája tette közzé, hogy a DSN az égbolt pásztázása során jelet fogott a Voyager-2-től; „Kicsit olyan, mintha az űreszköz „szívverését” hallanánk, ez megerősíti, hogy az űreszköz még mindig sugároz, amire számítottak is a mérnökök.”

Egy nemrégiben közzétett NASA bejelentés arról árulkodott, hogy az 1977-ben útnak indított Voyager-2-vel ideiglenesen megszűnt a kapcsolat, amit egy július 21-én küldött, tervezett parancssorozat okozott. Ennek hatására véletlenül megváltozott a szonda antennájának tájolása, egészen pontosan 2 fokkal, mely következtében a Voyager-2 jelenleg nem képes parancsokat fogadni vagy adatokat továbbítani a Föld felé.

A változás megszakította a több mint 19,9 milliárd kilométerre lévő űreszköz, és a Deep Space Network (DSN) földi antennái között a kommunikációt. A Voyager-2 által küldött adatok már nem érik el a DSN-t, a szonda pedig nem kap parancsokat a földi irányítóktól.

A Voyager-2 a tervek szerint egyébként évente többször is visszaállítja tájolását annak érdekében, hogy antennája továbbra is a Föld felé irányuljon; a következő visszaállítás október 15-én lesz esedékes, ami lehetővé teszi a kommunikáció újraindulását. A Voyager-1, amely közel 24 milliárd kilométerre tartózkodik bolygónktól, továbbra is megfelelően működik.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Dark mode powered by Night Eye