Egyesíti erejét az Axiom Space és a Prada a jövőbeli NASA szkafander kifejlesztéséhez

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Divatos űrruháké a jövő? Nem mindennapi együttműködés jön létre az amerikai űripari cég és az olasz luxus divatház között.

Nem kis meglepetést okozott az Axiom Space október 4-i bejelentésével: a korábban az új holdi szkafanderek kifejlesztésével és legyártásával megbízott cég a Pradaval kiegészülve folytatja a fejlesztési folyamatot! Az Axiom azzal indokolta a nem éppen hétköznapi döntést, hogy az olasz luxus divatmárka gyakorlata, technológiája a puha ruházatok és más termékek terén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a végeredmény a NASA minden követelményének maradéktalanul megfeleljen.

A Prada még az 1990-es években kezdett komolyabban foglalkozni kompozit anyagokkal, melyek hajlékonyságuk mellett nagyon könnyűek is, ez nagy előnyt jelent majd a szkafanderek esetében is, hiszen a tömeg minden űrutazásnál az egyik alapvető tényező, amit figyelembe kell venni.
Főleg a külső réteg kialakításában fognak segédkezni az Axiomnak, mely értelemszerűen az űrruhák egyik leglényegesebb része, hiszen ez érintkezik közvetlenül az űrbéli környezettel, és ha az űrruha külseje nem megfelelő, a belsőbb rétegek már funkciójukat vesztik.

Michael Suffredini, az Axiom ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egyik olaszországi utazása során figyelt fel a Prada technológiai gyakorlatára, és nem sokkal később le is ültek az első tárgyalásra a felek. Olyannyira jónak tűnik az összhang a cégek között, hogy a szkafanderek fejlesztésén túl más projekteknél, például az Axiom kereskedelmi űrállomásánál is létrejöhet valamilyen együttműködés. Egyelőre azonban a NASA megbízás élvez prioritást, hiszen ez az egyik legfontosabb része az Artemis-programnak: az űrhivatal 228,5 millió dollár összértékű szerződést kötött az Axiommal, és sok állhat vagy bukhat a szkafanderek fejlesztési ütemén.

Az biztos, hogy még jó ideig titok marad, hogyan is fog kinézni a teljes űrruha (főleg a külső réteggel együtt), hiszen épp csak egy minimális részletet mutattak be a készülő ruházatról, és annak is az egyik alsóbb rétegéről.

Egyelőre nem sok minden derül ki az egyetlen közzétett fotóról, ami az eddigi dizájnről készült. Forrás: Axiom Space
Dark mode powered by Night Eye