Egyesül a SES és az Intelsat műhold-üzemeltető cég

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Április 30-án érkezett a bejelentés, miszerint a luxemburgi székhelyű SES felvásárolja a rivális Intelsat vállalatot, mely ügylet révén a két legnagyobb geostacionárius műhold-üzemeltető egyesül. A SES 3,1 milliárd dollárt fizet az Intelsat 100%-áért, a tranzakció viszont várhatóan csak 2025 második felében fog lezárulni. A közleményből az is kiderült, hogy az egybeolvadt cégek központja továbbra is Luxemburgban marad.

Ez a megállapodás nem egyedi eset, ugyanis az elmúlt években több ilyenre is sor került; a Viasat az Inmarsat-ot, az Eutelsat pedig a OneWeb-et vásárolta fel. Az elmúlt két évben egyébként már lehetett hallani azon pletykákat, hogy a SES és az Intelsat egyesülni fog, előbbi pedig 2023 márciusában meg is erősítette a tárgyalásokat. Három hónappal később azonban az Intelsat elállt az üzlettől, miután nem tudták megoldani a felmerülő nézeteltéréseket.

A két vállalatnak együttesen több mint 100 GEO műholdja van, ideértve a SES közepes Föld körüli pályán (MEO) keringő O3b konstellációját is. Mindezeken felül 13 műholdat terveznek még a jövőben az űrbe juttatni: az Intelsat négy darab, a SES pedig két darab GEO szatellitet, de további hét O3b űreszköz is tervben van.

Forrás: SES
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye