Egyesült Arab Emírségek: Az első arab női űrhajós

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) vezetője, Mohammed bin Rásid al-Maktúm ma két újabb űrhajóst jelentett be az arab ország bővülő űrprogramjának részeként.

Az eseményt joggal nevezhetjük történelminek, ugyanis egyikük az arab világ első női űrhajósa lesz: Nora Al-Matrúsi, 28 éves és gépészmérnök végzettségű. A másik új űrhajós Mohammad Almulla, 33 éves, kereskedelmi pilóta és oktató.

Az új űrhajósokat több mint 4300 jelentkező közül választották ki, ezek közül 1400 volt női pályázó. Al-Matrúsi és Almulla kiképzése az Egyesült Államokban zajlik majd, a NASA Johnson Űrközpontjában, Houstonban. így valószínűleg a későbbiekben amerikai űrhajóval indulnak majd a világűrbe. Velük együtt az Emírségeknek már 4 űrhajósa lesz, a korábbi két arab űrhajós, Hazza Al-Manszúri és Sultan Al-Nayadi mellett. Ők még Oroszországban kaptak alapkiképzést, és tavaly ősszel mindkettőjük a NASA-nál is gyakorlatoztak. Hazza Al-Manszúri már a világűrben is járt, a Szojuz MSz-15 űrhajóval 2019. szeptember 25-én indult az ISS-re, és 8 nappal később tért vissza a Szojuz MSz-12 űrhajó fedélzetén, amivel ő lett az Emírségek első űrhajósa.

Az arab ország egyre több pénzt és energiát fektet az űrprogramjába, aminek ékes példája a tavaly indított Mars küldetés is, a Hope. A következő lépés valószínűleg egy hosszabb tartózkodás lesz a Nemzetközi Űrállomáson, azonban még konkrét bejelentés ezzel kapcsolatban nem történt.

Dark mode powered by Night Eye