Egyesült Arab Emírségek: Az első arab női űrhajós

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) vezetője, Mohammed bin Rásid al-Maktúm ma két újabb űrhajóst jelentett be az arab ország bővülő űrprogramjának részeként.

Az eseményt joggal nevezhetjük történelminek, ugyanis egyikük az arab világ első női űrhajósa lesz: Nora Al-Matrúsi, 28 éves és gépészmérnök végzettségű. A másik új űrhajós Mohammad Almulla, 33 éves, kereskedelmi pilóta és oktató.

Az új űrhajósokat több mint 4300 jelentkező közül választották ki, ezek közül 1400 volt női pályázó. Al-Matrúsi és Almulla kiképzése az Egyesült Államokban zajlik majd, a NASA Johnson Űrközpontjában, Houstonban. így valószínűleg a későbbiekben amerikai űrhajóval indulnak majd a világűrbe. Velük együtt az Emírségeknek már 4 űrhajósa lesz, a korábbi két arab űrhajós, Hazza Al-Manszúri és Sultan Al-Nayadi mellett. Ők még Oroszországban kaptak alapkiképzést, és tavaly ősszel mindkettőjük a NASA-nál is gyakorlatoztak. Hazza Al-Manszúri már a világűrben is járt, a Szojuz MSz-15 űrhajóval 2019. szeptember 25-én indult az ISS-re, és 8 nappal később tért vissza a Szojuz MSz-12 űrhajó fedélzetén, amivel ő lett az Emírségek első űrhajósa.

Az arab ország egyre több pénzt és energiát fektet az űrprogramjába, aminek ékes példája a tavaly indított Mars küldetés is, a Hope. A következő lépés valószínűleg egy hosszabb tartózkodás lesz a Nemzetközi Űrállomáson, azonban még konkrét bejelentés ezzel kapcsolatban nem történt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye