Egyetlen giroszkóppal üzemel tovább a Hubble űrtávcső

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Üzemmódváltásra kényszerül a NASA a Hubble űrtávcsővel kapcsolatosan, ugyanis ismét gond adódott a giroszkópjaival, pontosabban a megmaradt három közül az egyikkel. Az erre vonatkozó információkat június 4-én tették közzé, miszerint a meghibásodott eszközt már nem lehetett helyreállítani, így az ügynökség arra az elhatározásra jutott, hogy egyetlen giroszkóppal működtetik tovább az 1990-ben indított, és a május 24-e óta nem üzemelő obszervatóriumot. „Egy sor teszt elvégzése és a lehetőségeink alapos mérlegelése után úgy döntöttünk, hogy a Hubble-t átállítjuk, hogy a megmaradt giroszkópok közül csak az egyiket használja.” – mondta Mark Clampin,  az ügynökség asztrofizikai részlegének igazgatója.

Mindez egyébként egy több mint 20 évvel ezelőtt kidolgozott terv része, melynek lényege, hogy a Hubble egyetlen giroszkóppal végzi tovább a feladatát, így ez esetben marad egy tartalék, ha újra gond adódna. A NASA elmondása alapján az űrtávcső így akár még a 2030-as években is működőképes maradhat.

A Hubble. Forrás: NASA

A megmaradt kettő giroszkópról érdemes tudni, hogy a továbbfejlesztettek közé tartoznak, amelyeket az utolsó szervizküldetésen kapott meg a Hubble. Ezek az eredetiekkel (50.000 órás névleges élettartam) ellentétben kb. ötszörös üzemidővel rendelkeznek; az egyik megközelítőleg 142.000 órája, a másik pedig közel 90.000 órája működik komolyabb problémák nélkül.

Természetesen ennek a június közepére datált üzemmódváltásnak vannak hátrányai. Várhatóan a megfigyelések ütemezésének hatékonysága csökkenni fog, hiszen jóval több ideig tart majd, míg a távcső célpontot vált. Továbbá a Hubble nem lesz képes megfigyelni a Marsnál közelebbi mozgó objektumokat, mint például a Földhöz közeli aszteroidákat (hozzátéve, hogy ezek az elmúlt években a megfigyeléseknek csak mintegy 1%-át tették ki).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye