Egykori űrhajós lehet a NASA helyettes vezetője

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy Pamela Melroyt, egykori űrhajóst nevezik a NASA helyettes adminisztrátor pozíciójába. Melroy így Bill Nelson után az űrhivatal második számú vezetője lesz, kinevezését még Nelsonhoz hasonlóan a törvényhozásnak (Szenátus) jóvá kell hagynia. Bill Nelson amúgy április 21-én jelenik majd meg a Szenátus előtt, és utána véglegesíthetik pozíciójában Melroy-jal együtt. Az egykori asztronauta Melroy állítólag sokáig versenyben volt az űrhivatal vezetéséért (tagja volt Joe Biden átmenetért felelős csapatának is), de végül Nelsont jelölték a NASA élére.

Pamela Melroy az 1994-es űrhajóscsoport tagja volt (előtte a Légierő tesztpilótája volt), és háromszor járt űrrepülőgéppel a világűrben. Kétszer volt pilóta (STS-92 – 2000, STS-112 – 2002), egyszer pedig parancsnok (STS-120, 2007). Érdekesség, hogy ő volt mindössze a második női űrhajós, aki űrrepülőgép parancsnoka volt.

2009-ben lépett ki a NASA-tól, után rövid ideig a Lockheed Martinnál, majd szövetségi kormányszerveknél dolgozott: a Szövetségi Légügyi Szervezetnél (FAA), illetve a Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős hivatalánál (DARPA). Az utóbbi időben tanácsadóként dolgozott, illetve a Nemzeti Űrtanács (National Space Council) tagja volt.

Melroy jelölését a NASA-n belül és kívül is pozitívan fogadták, a vélemények szerint szakértelme és progresszív gondolkodásmódja nagy segítségére lesz az űrhivatalnak.

Dark mode powered by Night Eye