Egykori űrhajós lehet a NASA helyettes vezetője

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy Pamela Melroyt, egykori űrhajóst nevezik a NASA helyettes adminisztrátor pozíciójába. Melroy így Bill Nelson után az űrhivatal második számú vezetője lesz, kinevezését még Nelsonhoz hasonlóan a törvényhozásnak (Szenátus) jóvá kell hagynia. Bill Nelson amúgy április 21-én jelenik majd meg a Szenátus előtt, és utána véglegesíthetik pozíciójában Melroy-jal együtt. Az egykori asztronauta Melroy állítólag sokáig versenyben volt az űrhivatal vezetéséért (tagja volt Joe Biden átmenetért felelős csapatának is), de végül Nelsont jelölték a NASA élére.

Pamela Melroy az 1994-es űrhajóscsoport tagja volt (előtte a Légierő tesztpilótája volt), és háromszor járt űrrepülőgéppel a világűrben. Kétszer volt pilóta (STS-92 – 2000, STS-112 – 2002), egyszer pedig parancsnok (STS-120, 2007). Érdekesség, hogy ő volt mindössze a második női űrhajós, aki űrrepülőgép parancsnoka volt.

2009-ben lépett ki a NASA-tól, után rövid ideig a Lockheed Martinnál, majd szövetségi kormányszerveknél dolgozott: a Szövetségi Légügyi Szervezetnél (FAA), illetve a Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős hivatalánál (DARPA). Az utóbbi időben tanácsadóként dolgozott, illetve a Nemzeti Űrtanács (National Space Council) tagja volt.

Melroy jelölését a NASA-n belül és kívül is pozitívan fogadták, a vélemények szerint szakértelme és progresszív gondolkodásmódja nagy segítségére lesz az űrhivatalnak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye