Egykori űrhajós lehet a NASA helyettes vezetője

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy Pamela Melroyt, egykori űrhajóst nevezik a NASA helyettes adminisztrátor pozíciójába. Melroy így Bill Nelson után az űrhivatal második számú vezetője lesz, kinevezését még Nelsonhoz hasonlóan a törvényhozásnak (Szenátus) jóvá kell hagynia. Bill Nelson amúgy április 21-én jelenik majd meg a Szenátus előtt, és utána véglegesíthetik pozíciójában Melroy-jal együtt. Az egykori asztronauta Melroy állítólag sokáig versenyben volt az űrhivatal vezetéséért (tagja volt Joe Biden átmenetért felelős csapatának is), de végül Nelsont jelölték a NASA élére.

Pamela Melroy az 1994-es űrhajóscsoport tagja volt (előtte a Légierő tesztpilótája volt), és háromszor járt űrrepülőgéppel a világűrben. Kétszer volt pilóta (STS-92 – 2000, STS-112 – 2002), egyszer pedig parancsnok (STS-120, 2007). Érdekesség, hogy ő volt mindössze a második női űrhajós, aki űrrepülőgép parancsnoka volt.

2009-ben lépett ki a NASA-tól, után rövid ideig a Lockheed Martinnál, majd szövetségi kormányszerveknél dolgozott: a Szövetségi Légügyi Szervezetnél (FAA), illetve a Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős hivatalánál (DARPA). Az utóbbi időben tanácsadóként dolgozott, illetve a Nemzeti Űrtanács (National Space Council) tagja volt.

Melroy jelölését a NASA-n belül és kívül is pozitívan fogadták, a vélemények szerint szakértelme és progresszív gondolkodásmódja nagy segítségére lesz az űrhivatalnak.

Dark mode powered by Night Eye