Egykori űrhajós lehet a NASA helyettes vezetője

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy Pamela Melroyt, egykori űrhajóst nevezik a NASA helyettes adminisztrátor pozíciójába. Melroy így Bill Nelson után az űrhivatal második számú vezetője lesz, kinevezését még Nelsonhoz hasonlóan a törvényhozásnak (Szenátus) jóvá kell hagynia. Bill Nelson amúgy április 21-én jelenik majd meg a Szenátus előtt, és utána véglegesíthetik pozíciójában Melroy-jal együtt. Az egykori asztronauta Melroy állítólag sokáig versenyben volt az űrhivatal vezetéséért (tagja volt Joe Biden átmenetért felelős csapatának is), de végül Nelsont jelölték a NASA élére.

Pamela Melroy az 1994-es űrhajóscsoport tagja volt (előtte a Légierő tesztpilótája volt), és háromszor járt űrrepülőgéppel a világűrben. Kétszer volt pilóta (STS-92 – 2000, STS-112 – 2002), egyszer pedig parancsnok (STS-120, 2007). Érdekesség, hogy ő volt mindössze a második női űrhajós, aki űrrepülőgép parancsnoka volt.

2009-ben lépett ki a NASA-tól, után rövid ideig a Lockheed Martinnál, majd szövetségi kormányszerveknél dolgozott: a Szövetségi Légügyi Szervezetnél (FAA), illetve a Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős hivatalánál (DARPA). Az utóbbi időben tanácsadóként dolgozott, illetve a Nemzeti Űrtanács (National Space Council) tagja volt.

Melroy jelölését a NASA-n belül és kívül is pozitívan fogadták, a vélemények szerint szakértelme és progresszív gondolkodásmódja nagy segítségére lesz az űrhivatalnak.

Dark mode powered by Night Eye