Egyre nehezebb helyzetben a Virgin Orbit

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A hétfői sikertelen rakétaindítás előtt is már pénzügyi gondokkal küzdött a cég, ám a mostani kudarc csak még nehezebb helyzetbe hozta a Sir Richard Branson alapította Virgin Orbitot, ami arról nevezetes, hogy egy átalakított Boeing-747 repülőgép szárnyáról leválva, a levegőben indul a LauncherOne elnevezésű kisteherbírású rakétájuk. A 2017 óta működő vállalatot a kezdetek óta sújtja a forráshiány, és eddig vagy a Virgin Group cégcsoport, vagy maga Branson finanszírozta a kiadásokat, amik már több mint az 1 milliárd amerikai dollárt is meghaladták a LauncherOne fejlesztésének kezdete óta. Bár 2021 januárjában első alkalommal hajtott végre sikeres küldetést a rakéta, a félévente megvalósuló indítások egyelőre nem túl jövedelmezőek, hiszen a potenciális megrendelői kör számára az indításonként 12 millió dolláros ár meglehetősen magas, így nem túl nagy a kereslet a cég irányába. A pénzügyi gondokat jól jelzi, hogy Branson először november 4-én fektetett be 25 millió, majd december 19-én újabb 20 millió dollárt a cég pénzügyi stabilitásának biztosítására, illetve épp Hálaadáskor jelentette be az igazgatótanács, hogy elállnak a korábban tervezett tőkeemeléstől, mert a piaci helyzetük nem tette ezt lehetővé. Nem sok a biztató jel tehát a Virgin Orbit háza táján…

Ami biztos, hogy a mostani kudarc miatt a LauncherOne több hónapig nem hajthat végre újabb repülést, amíg ki nem derítik a a második fokozati hajtómű meghibásodásának okát és ki nem javítják azt, így akár az is előfordulhat, hogy ismét az Egyesült Királyság kormányzatának kell közbeavatkozni, ami 2020-ban már 500 millió dollárral segítette ki a OneWeb-et is, hogy az ne menjen csődbe. Mivel a Virgin Orbit épp a legutóbbi küldetésen hajtotta végre első indítását az Egyesült Királyságból, illetve Branson is brit származású, talán van esély rá, hogy pénzügyi „mentőövet” dobjon a kormányzat feléjük. Viszont azt is érdemes hozzátenni, hogy több feltörekvő űripari cég is egyre inkább felhívja magára a figyelmet, mint pl. a Skyrora vagy az Orbex, és elképzelhető, hogy a britek inkább őket támogatják majd a Virgin helyett, ami így még nehezebb helyzetbe kerülhet idén.

Nem úgy tűnik, hogy a cég jövője is ilyen felfelé ível, ahogy a Cosmic Girl nevű Jumbo Jet teszi ezen a fotón…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye