Éjszaka beindult a füstjelző a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Magyar idő szerint ma éjszaka 03:55-kor a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda moduljában beindult a füstjelző, pont amikor a modul akkumulátorainak az automatikus feltöltése zajlott. A füstjelző után megszólalt az űrállomás vészhelyzeti riasztója is. A közlemény szerint egy tartalék légtisztitó szűrőt is üzembe helyeztek a Zvezdában, és a levegőt sikeresen megtisztították. Ezután az űrhajósok újból aludni tértek, az orosz űrhivatal jelzése szerint a személyzet nincsen veszélyben, és a mára tervezett űrsétát is végrehajtják.

Ennyit tudtunk meg a TASZSZ állami hírügynökség ma reggeli írásából, és a Roszkoszmosz rövid közleményéből. Arról, hogy tényleges volt-e füst (vagy tűz), nem szólnak a jelentések, és arról sincs információ, hogy mi okozhatta a füstöt, vagy esetleg a füstjelző tévesen jelzett.

Amint van új információ, frissítjük a cikket.

Ahogy fent említettük, ma az ISS-en Pjotr Dubrov és Oleg Novickij újabb űrsétát hajt végre, és folytatják a Nauka adatkábeleinek az összekötését az orosz szegmenssel. A duó magyar idő szerint 17:00-kor lép ki a Poiszk modulból, a 6,5 órásra tervezett űrsétát a NASA TV-n lehet majd élőben figyelemmel követni.

Dark mode powered by Night Eye