Éjszaka beindult a füstjelző a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Magyar idő szerint ma éjszaka 03:55-kor a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda moduljában beindult a füstjelző, pont amikor a modul akkumulátorainak az automatikus feltöltése zajlott. A füstjelző után megszólalt az űrállomás vészhelyzeti riasztója is. A közlemény szerint egy tartalék légtisztitó szűrőt is üzembe helyeztek a Zvezdában, és a levegőt sikeresen megtisztították. Ezután az űrhajósok újból aludni tértek, az orosz űrhivatal jelzése szerint a személyzet nincsen veszélyben, és a mára tervezett űrsétát is végrehajtják.

Ennyit tudtunk meg a TASZSZ állami hírügynökség ma reggeli írásából, és a Roszkoszmosz rövid közleményéből. Arról, hogy tényleges volt-e füst (vagy tűz), nem szólnak a jelentések, és arról sincs információ, hogy mi okozhatta a füstöt, vagy esetleg a füstjelző tévesen jelzett.

Amint van új információ, frissítjük a cikket.

Ahogy fent említettük, ma az ISS-en Pjotr Dubrov és Oleg Novickij újabb űrsétát hajt végre, és folytatják a Nauka adatkábeleinek az összekötését az orosz szegmenssel. A duó magyar idő szerint 17:00-kor lép ki a Poiszk modulból, a 6,5 órásra tervezett űrsétát a NASA TV-n lehet majd élőben figyelemmel követni.

Dark mode powered by Night Eye