Eközben Oroszországban

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Pár gyorshír Oroszországból.

Amúgy tetszik ez a cím, lehet csinálnunk kéne egy állandó rovatot az oroszországi történésekről.

Az ISS küldetéseket szervező Enyergija cég szerint az idei három Szojuz emberes út (MSz-18-19-20) mindegyikén az extra gyors, 3 órás megközelítést tervezik használni. Ez azt jelenti, hogy indítás után mindössze 2 keringés után csatlakoznak a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Eközben a Szojuz MSz-18 fő-, és tartalékszemélyzete megkapta az első oltást COVID-19 ellen. Az MSz-18 jelenlegi állás szerint 2021. április 10-én startolhat, az összorosz személyzetet pedig Oleg Novickij, Peter Dubrov és Szergej Korszakov alkotja.

Egyes hírforrások szerint valószínűleg Korszakov helyett az amerikai Mark Vande Hei utazik majd amúgy (a kép jobboldalán látható), és Korszakov pedig az ősszel induló amerikai Crew-3 küldetésen repül majd, így ő lenne az első orosz űrhajós a Crew Dragon űrhajón.

Az MSz-18 tartalékszemélyzetében is változás történt pár napja: Andrej Babkint egészségügyi problémák miatt vették ki, helyére pedig Oleg Artyemjev került.

A Roszkoszmosz által tervezett leendő orosz űrállomás nem lenne állandóan lakott, hanem csak látogató személyzetek érkeznének a fedélzetére. Ezt az űrhivatal vezetője, Dimitrij Rogozin nyilatkozta, aki szerint így olcsóbb lenne az űrállomás fenntartása. Mint sok más orosz projektről, erről sincsenek még részletes információk, és szinte biztosra vehetjük, hogy nem valósul meg.

A szintén csak papíron tervezett nehézrakéta, a Jenyiszej  megvalósításának az elnapolását kérte a Roszkoszmosz egyik bizottsága. A Jenyiszejt leendő Hold-küldetésekre tervezték használni 2028-tól, de amint eddig is sejtettük ez sem fog megvalósulni.

Szojuz rakéta startja OneWeb műholdakkal

Az orosz törvényhozás, az Állami Duma egy törvénytervezetet akar benyújtani, amiben pénzbírsággal sújtanák a leendő Starlink és OneWeb műholdas felhasználóit. Magánszemélyek részére 10 000-30 000 rubel (135-405 dollár), cégek számára pedig 500 000-1 000 000 rubel (6750-13 500 dollár) lenne a pénzbüntetés a rendszer használata esetén.

Az indoklás szerint minden internetforgalomnak orosz szolgáltatókon keresztül kell történnie…

A lépés meglepő annak fényében, hogy a OneWeb műholdhálózatát orosz rakétákkal építik ki, viszont nem meglepő, hogy a Starlinket viszont akadályozni próbálják, ugyanis Dimitrij Rogozin nem a SpaceX egyik legnagyobb rajongója. Ennek már többször is hangot adott a Roszkoszmosz vezetője, ugyanis rengeteg pénzt bukik az orosz űripar a SpaceX miatt.

Az oroszok amúgy saját műholdas internethálózatot is terveznek, melyet 2024-től kezdenének kiépíteni. A Gömbnek nevezett hálózat költségei állítólag 20 milliárd dollárra is rúghatnak, össszehasonlításképpen a Roszkoszmosz éves költségvetése 2.4 milliárd dollár jelenleg, így sejthetjük mennyi a megvalósulásának az esélye.

Dark mode powered by Night Eye