Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #10

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Újból összefoglaljuk az elmúlt napok/hetek orosz űrhíreit, vágjunk is bele. A legutóbbi hírösszefoglalót itt találjátok.

Eladóvá vált egy használt Szojuz kapszula, itt írtunk róla részletesen.

Kiderült a idén induló Szojuz MSz-19 és MSz-20 személyzete is, az előbbin utazik majd az orosz űrfilm, a „Kihívás” kétfős stábja, az MSz-20 pedig két japán űrturistát visz majd az ISS-re. Részletekért katt a linkekre.

A Szojuz MSz-19 filmforgató személyzete egy orosz esti talkshow vendégei is voltak, itt tekinthető meg a műsor. A személyzet már a felkészülést is elkezdte Csillagvárosban. Pletykák is érkeztek a film történetéből: Julia Pereszild állítólag egy sebészt fog alakítani, aki azért utazik az ISS-re, hogy műtétet hajtson végre az egyik sérült űrhajóson, aki nem tud visszatérni a Földre.

Klim Shipenko a film rendezője, Julia Pereszild színésznő, a film főszereplője és Anton Skaplerov kozmonauta, a Szojuz parancsnoka

Május 27-én indul a következő OneWeb küldetés: ezúttal is 36 db műholdat szállít majd a Szojuz-2.1b rakéta, az indítás helye Vosztocsnij lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij és Pjotr Dubrov június 2-án űrsétát hajtanak majd végre, amire már megkezdték a felkészülést. Az ellenőrzések során Novickij az egyik ruha jobb kesztyűjén talált egy lyukat, de szerencsére volt tartalék, így kicserélte azt. Dubrov szkafanderének hőszabályzó-rendszerében egy kisebb vízszivárgást észleltek, a földi irányítás szerint valószínűleg Dubrov az ellenőrzések során véletlenül megsérthette az egyik membránt. A javítás folyamatban, a szakemberek szerint ez nem fogja késleltetni az űrsétát. A páros amúgy a Pirsz modul leválasztását készíti elő az űrsétán, illetve a hőszabályozó rendszer egyik elemét cserélik ki.

Oleg Novickij az egyik Orlan szkafanderen dolgozik

Bajkonurban tovább folyik a Nauka tudományos modul felkészítése, ezúttal az európai robotkart szerelték fel. Az indításra júliusban kerülhet sor egy Proton rakétával.

Két Angara A5 rakétát szállítanak még idén a Pleszecki Kozmodrómba a 2. és 4. negyedévben. Az újabb indításra még idén sor kerül a jelenlegi állás szerint (a 3. negyedévben valamikor), ezúttal valódi hasznos teherrel, de pontos részletek még nincsenek a szállítandó műholdról.

Habár a Proton rakétát hamarosan szeretnék nyugdíjba küldeni (pont a fent említett Angara váltaná majd), a hordozót gyártó ONPP Technologia továbbra is fejleszti a rakétát. Hírek szerint az áramvonalazó kúpot tervezték újra, ami miatt 2 tonnával nagyobb hasznos terhet tud majd szállítani a Proton. A rakéta jelenlegi teherbírása alacsony Föld körüli pályára (LEO) kb. 23 tonna.

Szintén Protonhoz kapcsolódó hír: a bajkonuri 200-as Proton indítóállást kicsit módosítani kell a Nauka indítása előtt, amit már áprilisban megkezdtek a szakemberek. A módosításokra azért van szükség, mert a Naukához egy nagyobb áramvonalazó kúpot használnak majd.

Proton-M rakéta

318 millió rubelt kap a Venyera-D Vénusz küldetés 2023 februárjáig. Eddig kell a részletes megvalósítási terveket elkészíteni az NPO Lavocskin vállalatnak. A terveknek tartalmaznia kell egy talajmintát is visszahozó misszió megvalósíthatósági tanulmányt is. A Venyera-D 2029-ben indulna egy Angara A5 rakétával és DM-03 felső fokozattal.

Továbbra is kérdéses a Jenyiszej nehézrakéta terveinek a sorsa. Az RSC Progressz cég elnöke, Dimitrij Baranov azt nyilatkozta, hogy legkorábban az év vége előtt döntenek arról, hogy megépítik-e a rakétát.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye