Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #13

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A legutóbbi orosz hírösszefoglalónkat itt olvashatjátok, az új hírek előtt pedig még nézzük át a korábbi fontos híreket.

Vasárnap elindult a Oneweb-9 küldetés Bajkonurból, pár napja pedig az orosz-tunéziai együttműködésről írtunk. A Starliner űrhajó késése kapcsán pedig említettük az orosz fél újabb alap nélkül vádaskodását a Szojuz MSz-09 2018-as „kilyukasztásával” kapcsolatban, ezt a cikket itt találjátok.

A Oneweb-9 startja

Fotó: Roszkoszmosz

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint legközelebb 2023 után indulhat majd két újabb űrturista Szojuz űrhajókkal, addig nem tartanak fent helyet fizetős utasoknak. A bejegyzés szerint most írják alá a megállapodást a két résztvevővel, akiket az idén októberben az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő IAC (International Astronautical Congress) kongresszuson jelentenek be. A fizetős utakat az amerikai Space Adventures cég szervezi. Az idén decemberben induló Szojuz MSz-20 küldetésen lesz két fizetős japán résztvevő, egyikük a Hold körüli Starship utazásra is befizetett Maezava Juszaku – erről itt írtunk korábban részletesen.

Szeptember 5-én kerül adásba a Channel One csatornán a „Kihívás” c. orosz űrfilm készítéséről szóló dokumentumfilm első része. Az epizód a főszerepre első körben kiválasztott 20 jelentkezőről szól majd.

Az Orosz Tudományos Akadémia két vezető munkatársa is megerősítette, hogy a Luna-25 holdszonda legkorábban 2022 májusában indulhat. Az eddig startdátum 2021 októbere volt, amire eddig is kevés esély volt. A Hold déli sarkán landoló űrszonda építése évek óta késik, Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője pedig azt sem zárta ki, hogy további késések várhatóak. A hírek szerint a csúszás oka a szonda kritikus rendszereinek a hiánya, illetve állítólag a nyugati szankciók miatt egyes alkatrészek beszerzése is késik.

A Luna-25 látványterve

Augusztus 21-én újabb pályakorrekciót hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson. A Zvezda modul hajtóműveit 50 másodpercig üzemeltették, ami 0,71 m/s gyorsulást eredményezett. Az ISS új orbitális paraméterei: legalacsonyabb pont a Föld körüli pályán: 420,56 km, míg a legmagasabb pont 437,09 km lett. A szokásos manőverre az elkövetkező hónapokban érkező és távozó Szojuz/Progressz űrhajók miatt volt szükség.

A szeptember 2-ára és 8-ára tervezett orosz űrsétákat a NASA kérésére 1-1 nappal, szeptember 3-ára és 9-re tolták el a Nemzetközi Űrállomáson. Az amerikai űrhivatal az augusztus 24-re tervezett amerikai űrsétát is eltolta, az egyik résztvevő, Mark Vande Hei „kisebb orvosi problémája” miatt. Az amerikai űrhajós támogatja orosz kollégáit az űrséta alatt az ISS-ből, ezért kérte a NASA az orosz űrséták elcsúsztatását is.

Anton Skaplerov, a Szojuz MSz-19 parancsnoka és az Expedíció-66 állandó személyzet tagja újból sikeresen levizsgázott a Szojuz dokkolási műveleteiből a felkészülése részeként. Skaplerov 6 hónapot fog eltölteni a Nemzetközi Űrállomáson az MSz-19 megérkezése után.

Skaplerov a Jurij Gagarin Űrhajósközpontban a sikeres vizsga után

Ha már szóba került a Szojuz MSz-19, természetesen az űrhajó felkészítése is folyamatban van az október 5-i start előtt: a szakemberek az űrhajó Kursz dokkolórendszerének antennáit tesztelték egy visszhangtalan kamrában a napokban.

A Szojuz MSz-19 felkészítés közben

Egy új vákuumkamra építése zajlik a Vosztocsnij Űrrepülőtéren. A 14 méter hosszú és 9 méter átmérőjű kamrát a leendő Orel („Sas”) emberes űrhajó tesztelésére használják majd. A kamra várhatóan 2022 elejére készül el.

Magnyitogorszkba kerül a Szojuz MSz-14 visszatérő kapszulája. Az űrhajót a Déli-Urálban található város múzeumában állítják ki, és nem véletlen, hogy pont idekerül a kapszula, ugyanis ebben városban található a FEDOR nevű robotot gyártó cég. A robot a Szojuz MSz-14-el utazott a Nemzetközi Űrállomásra 2019-ben.

A Szojuz MSz-14 szállítás közben

Két Szojuz rakéta érkezett Bajkonurba, a hordozókat az idei két Progressz teherűrhajó felbocsátásához fogják majd használni. A november 24-én induló Progressz M-UM küldetéssel utazó Pricsal kikötőmodul (amit a Nauka alsó kikötési pontjára dokkolnak be) végső teszteléseit is elkezdték a szakemberek.

Szojuz rakéták

A Pricsal kikötőmodul

Dark mode powered by Night Eye