Array

Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #15

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Legutóbb szeptember 4-én foglaltuk össze a legfontosabb űrhíreket, szóval nézzük is az újdonságokat. Az előző hírösszefoglalóért katt ide.

A Bajkonurban és Vosztocsnijban lévő nagyüzemről itt, a OneWeb-10 startjáról itt, a Razbeg műhold indításáról itt, a közös orosz-európai űrsétagyakorlatról pedig itt írtunk.

Az október 5-én induló Szojuz MSz-19 személyzete megérkezett Bajkonurba múlt hétvégén. A „Kihívás” című űrfilmet forgató stáb (Julia Pereszild színésznő és Klim Shipenko rendező) és Anton Skaplerov kozmonauta 12 napot tölt majd a világűrben és a Nemzetközi Űrállomáson. A küldetés végén Skaplerov marad az ISS-en, a stáb Oleg Novickij-vel és a Szojuz MSz-18 űrhajóval térnek vissza, így az amerikai Mark Vande Hei és Pjotr Dubrov egészen 2022 márciusig maradnak az űrállomáson – erről itt írtunk részletesen.

A film főszereplőjének kiválasztásáról szóló dokumentumfilm-sorozat harmadik részét itt tudjátok megnézni.

A Szojuz MSz-19 tagjai érkeznek Bajkonurba

Eközben a december 8-án startoló Szojuz MSz-20 felkészülése is halad, a japán űrturista Maezava Juszaku (aki az asszisztensével Hirano Jozóval és a hivatásos kozmonautával, Aleszandr Miszurkinnal repül) már megkapta a repülőruháját, és ma írta ki, hogy Twitteren vezet majd naplót az utazásáról. A japán milliárdos a NASA-nál is járt ISS gyakorlaton, az utolsó hetekben pedig újra Csillagvárosban zajlik majd a felkészülés.

Maezava Juszaku Csillagvárosban

Szeptember 28-án a Szojuz MSz-18 űrhajóval egy átparkolást hajtanak végre az ISS-en: az űrhajót a Raszvet nadír portjáról a Nauka tudományos modul nadír portjára manőverezik át, hogy helyet adjanak az október 5-én érkező MSz-19-nek. Ez lesz az első alkalom, hogy a júliusban érkezett Naukára egy űrhajó dokkol be, az MSz-18 személyzete (Pjotr Dubrov, Oleg Novickij és Mark Vande Hei) a szokás szerint az űrhajón tartózkodik majd a folyamat alatt.

Elkészült a 2022 és 2024 közötti költségvetés tervezete az orosz űrhivatalnak. A TASZSZ állami hírügynökség szerint a Roszkoszmosz 2022-ben 210,2 milliárd rubelt, 2023-ban 209,6 milliárd rubelt, 2024-ben pedig 209,8 milliárd rubelt költhet majd. Átszámolva az évente kb. 2,86 milliárd amerikai dollárt jelent. Összehasonlításképpen a NASA évi több mint 20 milliárd dollárból gazdálkodik.

A szamarai Progressz Rakétaközpontban (itt gyártják a Szojuz rakétákat) tesztelték az új Szojuz-5 rakéta első fokozatának oxigéntartályát. A nyomásteszt során a tartályt vízzel töltötték meg, így tesztelve az elem szakítószilárdságát. Látványos videó a tartály szakadásáig tartó tesztről itt található.

Az oxigéntartály a teszt után

A japán Synspective cég egy Szojuz indítást vásárolt 2022-re Vosztocsnijból: egy StriX-1 földmegfigyelő műholdat bocsátanak majd fel egy Szojuz-2 rakétával.

Idén decemberben indul a következő Proton-M rakéta Bajkonurból. A küldetésen az Expressz-AMU3 és Expressz-AMU7 kommunikációs műholdak utaznak, a missziót novemberről tolták el. Jelenleg 12 Expressz műhold van geostacionárius pályán, a tervek szerint 2030-ig további 14-et bocsátanak majd fel.

Decemberben egy újabb tesztküldetésre indulhat az új Angara-A5 rakéta. Hírek szerint nemrégiben egy újabb hordozót szállítottak a Pleszecki Űrrepülőtérre, és már a rakéta összeszerelése is folyamatban van. A hasznos teherről nincsen hír, az A5 nehézrakéta legutóbb tavaly decemberben repült 6 évvel az első tesztküldetése után.

Az Angara-A5 tavalyi startja

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye