Array

Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #16

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Újra jelentkezünk az orosz űrhíreket, az orosz űripar érdekességeit összefoglaló rovatunkkal, kezdjünk is bele. A legutóbbi hírblokkot itt olvashatjátok.

Október 28-án indul a következő orosz teherhajó, a Progressz MSz-18 a Nemzetközi Űrállomásra. A Progresszt szállító Szojuz-2.1a rakéta végszerelése befejeződött Bajkonurban, és a mai nap szállítják ki az indítóállásra.

Szojuz rakéták felkészítés alatt Bajkonurban

Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője szerint a 2024-2025 körül startoló Luna-27 holdszondát egy Angara rakétával indítják majd a Vosztocsnij Kozmodrómból. Az űreszközt korábban egy Szojuz hordozóval tervezték indítani, azonban a nagy tömege miatt van szükség az Angarára. A Luna-25 2022-ben, a Luna-26 2024-ben startolhatnak, ezeket Szojuz rakétával bocsátják majd fel.

Az Angara-A5 hordozóhoz szükséges startállás építése már nagyban folyik Vosztocsnijban, nemrégen a 16 nagyobb elemből álló indítóállás betontömbjeinek az összeállítását kezdték meg.

A készülőben lévő startállás Vosztocsnijban

Alig pár napja tért vissza Oleg Novickij kozmonauta a 191 napos küldetéséről a Nemzetközi Űrállomásról, egy kísérlet részeként máris tréningre fogták a Jurij Gagarin Űrhajósiképző Központban. Az űrhajósnak manuális dokkolási műveleteket kellett elvégezni egy szimulátorban, egy centrifugában magas G-erőknek tették ki, illetve egy Orlan szkafanderben űrséta gyakorlatokat is végrehajtott.

Szojuz rakétákon elhelyezett reklámfeliratok felhelyezését fontolgatja a hordozókat gyártó RSC Rakéta Központ. Az árról, és a feliratok méretéről egyelőre nincs döntés, illetve a döntést még az orosz űrhivatalnak is jóvá kell hagynia. Az elmúlt évtizedekben többször is volt hasonlóra példa, a Nemzetközi Űrállomás modulját, a Zvezdát indító Proton rakétán is volt például egy Pizza Hut reklám 2000-ben.

A Zvezdát szállító Proton és a Pizza Hut felirat

Visszavonult Anatolij Ivanyisin kozmonauta, a jövőben a tudományos munkának szenteli az idejét. Ivanyisint 2003-ban választották ki űrhajósnak, 2011 és 2020 között háromszor járt a világűrben, és összesen 476 napot töltött Föld körüli pályán. 2020 októberében Ivan Vagnerrel együtt ő találta meg tealevelek segítségével az egyik repedést az űrállomás Zvezda moduljában.

Anatolij Ivanyisin

A hírek szerint közel van a végső megállapodás az amerikai-orosz űrhajóscserék ügyében. A tervek szerint az első orosz űrhajós 2022 őszén, a Crew-5 küldetésen utazhatna Crew Dragon űrhajóval, cserébe egy amerikai pedig Szojuz űrhajón. Várhatóan a szintén akkorra tervezett Szojuz MSz-22 küldetés kozmonautái közül (Anna Kikina, Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin) kerülne ki az utazó. A jelenleg zajló Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson Dimitrij Rogozin is megerősítette, hogy október 26-án kedden tárgyalnak a NASA-val a Crew Dragonon történő orosz részvételről, miután a Roszkoszmosznak már nagyobb a bizalma a SpaceX felé az egyre több repülési tapasztalat megszerzésének köszönhetően.

Eközben tovább folyik a december 8-án induló Szojuz MSz-20 személyzetének felkészülése. A misszió egy rövid, 12 napos rövid látogatás lesz a Nemzetközi Űrállomásra két japán űrturistával: Maezava Juszaku japán üzletember és az utazását megörökítő asszisztense, Hirano Jozo részvételével. A küldetés parancsnoka Alekszandr Miszurkin hivatásos kozmonauta lesz. Az űrhajósok nemrégiben egy téli túlélőgyakorlaton, illetve egy vészhelyzetet szimuláló (tűz az ISS-en) tréningen vettek részt.

Maezava Juszaku egy Szojuz szimulátorban

Maezava Juszaku mutatja a küldetése jelvényét

Dark mode powered by Night Eye