Array

Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #16

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Újra jelentkezünk az orosz űrhíreket, az orosz űripar érdekességeit összefoglaló rovatunkkal, kezdjünk is bele. A legutóbbi hírblokkot itt olvashatjátok.

Október 28-án indul a következő orosz teherhajó, a Progressz MSz-18 a Nemzetközi Űrállomásra. A Progresszt szállító Szojuz-2.1a rakéta végszerelése befejeződött Bajkonurban, és a mai nap szállítják ki az indítóállásra.

Szojuz rakéták felkészítés alatt Bajkonurban

Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője szerint a 2024-2025 körül startoló Luna-27 holdszondát egy Angara rakétával indítják majd a Vosztocsnij Kozmodrómból. Az űreszközt korábban egy Szojuz hordozóval tervezték indítani, azonban a nagy tömege miatt van szükség az Angarára. A Luna-25 2022-ben, a Luna-26 2024-ben startolhatnak, ezeket Szojuz rakétával bocsátják majd fel.

Az Angara-A5 hordozóhoz szükséges startállás építése már nagyban folyik Vosztocsnijban, nemrégen a 16 nagyobb elemből álló indítóállás betontömbjeinek az összeállítását kezdték meg.

A készülőben lévő startállás Vosztocsnijban

Alig pár napja tért vissza Oleg Novickij kozmonauta a 191 napos küldetéséről a Nemzetközi Űrállomásról, egy kísérlet részeként máris tréningre fogták a Jurij Gagarin Űrhajósiképző Központban. Az űrhajósnak manuális dokkolási műveleteket kellett elvégezni egy szimulátorban, egy centrifugában magas G-erőknek tették ki, illetve egy Orlan szkafanderben űrséta gyakorlatokat is végrehajtott.

Szojuz rakétákon elhelyezett reklámfeliratok felhelyezését fontolgatja a hordozókat gyártó RSC Rakéta Központ. Az árról, és a feliratok méretéről egyelőre nincs döntés, illetve a döntést még az orosz űrhivatalnak is jóvá kell hagynia. Az elmúlt évtizedekben többször is volt hasonlóra példa, a Nemzetközi Űrállomás modulját, a Zvezdát indító Proton rakétán is volt például egy Pizza Hut reklám 2000-ben.

A Zvezdát szállító Proton és a Pizza Hut felirat

Visszavonult Anatolij Ivanyisin kozmonauta, a jövőben a tudományos munkának szenteli az idejét. Ivanyisint 2003-ban választották ki űrhajósnak, 2011 és 2020 között háromszor járt a világűrben, és összesen 476 napot töltött Föld körüli pályán. 2020 októberében Ivan Vagnerrel együtt ő találta meg tealevelek segítségével az egyik repedést az űrállomás Zvezda moduljában.

Anatolij Ivanyisin

A hírek szerint közel van a végső megállapodás az amerikai-orosz űrhajóscserék ügyében. A tervek szerint az első orosz űrhajós 2022 őszén, a Crew-5 küldetésen utazhatna Crew Dragon űrhajóval, cserébe egy amerikai pedig Szojuz űrhajón. Várhatóan a szintén akkorra tervezett Szojuz MSz-22 küldetés kozmonautái közül (Anna Kikina, Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin) kerülne ki az utazó. A jelenleg zajló Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson Dimitrij Rogozin is megerősítette, hogy október 26-án kedden tárgyalnak a NASA-val a Crew Dragonon történő orosz részvételről, miután a Roszkoszmosznak már nagyobb a bizalma a SpaceX felé az egyre több repülési tapasztalat megszerzésének köszönhetően.

Eközben tovább folyik a december 8-án induló Szojuz MSz-20 személyzetének felkészülése. A misszió egy rövid, 12 napos rövid látogatás lesz a Nemzetközi Űrállomásra két japán űrturistával: Maezava Juszaku japán üzletember és az utazását megörökítő asszisztense, Hirano Jozo részvételével. A küldetés parancsnoka Alekszandr Miszurkin hivatásos kozmonauta lesz. Az űrhajósok nemrégiben egy téli túlélőgyakorlaton, illetve egy vészhelyzetet szimuláló (tűz az ISS-en) tréningen vettek részt.

Maezava Juszaku egy Szojuz szimulátorban

Maezava Juszaku mutatja a küldetése jelvényét

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye