Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #17

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Újból jelentkezünk az orosz űrhíreket, érdekességeket összefoglaló rovatunkkal. A legutóbbi hírösszefoglalót itt találjátok, a nagyobb történésekről (Pricsal kikötőmodul megérkezése, a Progressz MSz-17 ledokkolása, vagy a kozmonauták Crew Dragon űrhajón való utazása, stb.) külön cikkekben számoltunk be.

Kezdésnek lássunk is egy friss panorámaképet a Nemzetközi Űrállomás új moduljának, a Pricsalnak a belsejéről Pjotr Dubrov kozmonautával.

Fotó: Pjotr Dubrov

A hírek szerint a 2022. március 18-án induló Szojuz MSz-21 űrhajója lesz az első, ami az új Pricsal kikötőmodulhoz dokkol.

A következő „orosz” indításra december 2-án kerül majd sor, az európai Arianespace üzemeltetésében indul egy Szojuz-2.1b rakéta Francia Guyanáról, és 2 db Galileo navigációs műholdat állítanak vele pályára. A rakétát a napokban gördítették ki az indítóállásra, a hasznos terheket és a Fregat felső fokozatot a következő napokban szerelik rá a hordozóra.

A következő (és az idei utolsó) emberes küldetés, a Szojuz MSz-20 pedig december 8-án, magyar idő szerint reggel 8:38-kor startol Bajkonurból. A 12 napos rövid missziót a Nemzetközi Űrállomásra Alekszandr Miszurkin kozmonauta parancsnok vezeti majd két japán űrturista részvételével: Maezava Juszaku japán üzletember és az utazását megörökítő asszisztense, Hirano Jozo. A Szojuz űrhajó egy különleges „MZ” feliratot is kapott, ami a japán milliárdos nevét jelképezi.

A Szojuz MSz-20 űrhajó a japán zászlóval és az MZ felirattal

Maezava Juszaku az egyik orvosi teszt közben

December 12-én egy Proton-M rakéta is startol Bajkonurból 2 Expressz műholddal a fedélzetén, a rakéta összeszerelése már folyamatban van, a képen a technikusok a Briz-M felső fokozat feltankolását készítik elő. A fokozaton pár napja egy kisebb hibát találtak, de azóta sikeresen elhárították a problémát, és az elektromos teszteket is sikeresen elvégezték.

A Briz-M fokozat Bajkonurban, a háttérben a műholdakat védő áramvonalazó kúp felek láthatóak

Az ISS orosz űrhajósa, Pjotr Dubrov egy újabb lehetséges repedést talált a Zvezda modul átmeneti egységében. A kozmonauta fényképeket készített, és megbeszélte a teendőket a moszkvai irányítóközponttal, az elkövetkező hetekben várhatóan kiemelt figyelmet fordítanak újra a modulra (amit amúgy az esetek nagyrészében már zárva tartanak). A Zvezdában lévő repedések már 2019 óta okoznak problémákat a Nemzetközi Űrállomáson, legutóbb itt foglaltuk össze (képekkel) a helyzetet.

Új vezetőt kapott a Roszkoszmosz sajtórészlege. Dmitrij Sztrugovec korábban a hadsereg sajtószolgálatánál, illetve a TASZSZ orosz állam hírügynökségnél dolgozott.

2022 első orosz űrsétájára január 19-én kerül majd sor Pjotr Dubrov és Anton Szkaplerov részvételével. A duó a Pricsal és a Nauka között fog kábeleket összekapcsolni. Ezután január 27-re és február 2-ára is terveznek űrsétákat, ezekből az egyiken a német Matthias Maurer is kilép a világűrbe, várhatóan a Naukára szerelt európai robotkar (ERA) beüzemelésén fog majd dolgozni.

Az orosz űrfilmet forgató Szojuz MSz-19 fő-, és tartalékszemélyzete a BOSCO ruhacég által készített, a küldetés által inspirált ruhakollekció bemutatásán.

Az orosz űrhivatal felmérése szerint az orosz űrszektor dolgozóinak kb. 75%-a van beoltva a koronavírus ellen (az országos arány kb. 49%). A Roszkoszmosz főhadiszállásán és központjában pedig 96%-os az átoltottság.

Dark mode powered by Night Eye