Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #18

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Újból jelentkezünk az orosz űrhíreket, érdekességet összefoglaló sorozatunkkal, lássuk is mi minden történt az elmúlt hetekben. A legutóbbi, november végi részt itt tudjátok elolvasni, a nagyobb történesekről (Szojuz MSz-20 indítás, Proton start két műholddal, Anna Kikina a Crew-5 személyzetéhez csatlakozott) már írtunk korábban részletesen, a linkeken eléritek a cikkeket.

Már zajlik a következő orosz teherűrhajó, a Progressz MSz-20 felkészítése Bajkonurban, a mérnökök éppen a vákuumkamrában tesztelik az űrhajót. A teherszállító 2022 februárjában indul a Nemzetközi Űrállomásra, és valószínűleg ez lesz az első űreszköz, ami az új Pricsal kikötőmodulra dokkol be – az első emberes űrhajó a Szojuz MSz-21 lesz 2022 márciusban.

A Progressz MSz-21 a vákuumkamrába helyezés közben

Fotó: Roszkoszmosz

Eközben már a jövő ősszel induló Szojuz MSz-22 űrhajó is megérkezett Bajkonurba, ezen hamarosan a napelemtáblák kinyitását és egyéb teszteket hajtanak végre.

Érdekesség, hogy Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője utasította a Szojuz űrhajókat gyártó Enyergija céget, hogy évi 4 db emberes űrhajót gyártsanak, mert évente 2 űrturista utazást szeretnének végrehajtani. 2022-ben várhatóan egy ilyen repülés lesz, 2023-tól viszont évi kettőt terveznek végrehajtani – az orosz űrhivatalnak nagy szüksége van a fizetős utakra, miután a NASA már nem vásárol helyeket a Szojuz űrhajókon, így jelentős bevételtől estek el.

A Szojuz MSz-22 már Bajkonurban

Fotó: Roszkoszmosz

Maezava Juszaku, a Szojuz MSz-20 japán űrturistája láthatóan jól érzi magát a Nemzetközi Űrállomáson. A milliárdos rendszeresen oszt meg képeket és videókat a Twitter-oldalán, bár érdekes, hogy egy hivatalos csoportképen kívül kizárólag az orosz szegmensben tartózkodik az asszisztensével, Hirano Jozóval, aki az utazását örökíti meg. Valószínűleg a NASA nem engedélyezte, hogy „felügyelet nélkül” legyen az amerikai szegmensben, amire már korábbi űrturistáknál is volt példa. Meazava december 20-án tér vissza a Földre Alekszandr Miszurkinnal és Jozóval.

A mindig jókedvű Maezava Juszaku

Csoportkép az ISS jelenlegi személyzetéről – az egyetlen kép, amikor az űrturisták az amerikai szegmensben láthatóak

Kiállításra kerülhet egy félkész Buran űrrepülőgép. A Buran-kategóriájú, kb. 30-40%-ban befejezett Buran 2.01 (3K) űrsiklót idén ősszel vásárolta meg Vagyim Zadorozsnij üzletember, aki a legnagyobb privát járműkiállítással rendelkezik Oroszországban. Az űrsikló jelenleg a Moszkvától nem messze lévő Zsukovszkij település egyik raktárépületében van, amit Zadorozsnij moszkvai kiállítására terveznek átszállítani – a kiállítás amúgy bárki által látogatható, a gyűjteményben számtalan űripari tárgy van, például egy újrahasznosíthatónak tervezett Bajkál rakétafokozat makettje is.

A Buran 2.01 egy pár évvel ezelőtti képen

A Roszkoszmosz alá tartozó, a Szojuz rakétákat üzemeltető Glavkoszmosz vállalat új „rideshare” küldetéseket kínál kisműholdak számára. A koncepció hasonló a Spacex Transporter küldetéseihez, vagyis az előre megadott időpontokban kínál helyet cubesat-ok indítására. Az első ilyen misszió 2022 második vagy harmadik negyedévében indul, és már be is telt az összes hely. A Szojuz-2.1a rakétákkal (Fregat felső fokozattal ellátva) startoló küldetések 550-600 km magas napszinkron pályára juttatják a kisműholdakat, és további 3 ilyen missziót terveznek 2022-ben és 2023-ban – ezekre még van hely a megrendelők számára, és akár online is lehet „helyet” foglalni.

Fregat felső fokozat a szállított kisműholdakkal

A jelenleg tervezett küldetések

A végére pedig egy, a maszkot helytelenül viselő hóember Bajkonurban, aki a Szojuz MSz-20 indítását felügyelte.

Fotó: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye