Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #19

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Idén először jelentkezünk az orosz űripar legérdekesebb történéseit összefoglaló sorozatunkkal, a legutóbbi hírösszefoglalónkat itt találjátok.

Pár napja a RIA Novosztyi állami hírügynökség jelentette, hogy Nyikolaj Csub kozmonauta amerikai vízumkérelmét visszautasította az Amerikai Védelmi Minisztérium (DoD). Az űrhajós 2023 tavaszán a Szojuz MSz-23 tagjaként utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra, ehhez pedig bevett gyakorlat, hogy az orosz kozmonauták a Johnson Űrközpontba látogatnak gyakorlatra (az amerikaiak pedig Csillagvárosba). A hír hallatán Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője is kikelt Twitteren, és a NASA vezetőjének a közbenjárását kérte. A mai nap az orosz űrhivatal közölte, hogy az amerikaiak megadták a vízumot, így Csub utazhat Houstonba. Nem tudni, hogy a hírnek mennyi valóságalapja van, a NASA sem kommentálta a történéseket, de előfordulhat, hogy az ukrán helyzet miatt egyre feszültebb orosz-amerikai kapcsolatok közrejátszottak. Hasonló esetre került már sor orosz részről is pár éve, akkor a NASA orosz irodájának a vezetője nem kapott hónapokig orosz vízumot….

Nyikolaj Csub kozmonauta

A földmegfigyelő műholdakat gyártó és üzemeltető japán Axelspace vásárolt egy dedikált Szojuz indítást: valamikor 2022-ben Bajkonurból 4 db GROS műholdat állítanak majd pályára az orosz hordozóval.

Dimitrij Rogozin szerint két éven belül felújíthatják a bajkonuri 31-es terület 1-es indítóállását, ami jelenleg használaton kívül van. A Roszkoszmosz vezetője szerint nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy a Szojuz rakétáknak csak egy aktív startállása van Bajkonurban, míg a Protonnak például kettő is. Az indítóhelyről startolt Jurij Gagarin is a Vosztok-1 fedélzetén 1961-ben.

Oroszország kínai nagykövete, Andrej Deniszov szerint Kína és Oroszország hamarosan aláírhatja a leendő közös holdbázis létrehozásáról szóló megállapodást. A holdbázis tényleges kiépítése legkorábban 2035-ben kezdődhet, addig robotos kutatóküldetések indulnak a Holdra. A kínai-orosz közös tervekről itt írtunk korábban részletesen.

Külföldi befektetőket keresnek az egykori Sea Launch tengeri rakétaindítóplatform felújítására. Az oroszok tavaly vásárolták vissza egy amerikai cégtől a platformot, azonban a felújítást nem tudják finanszírozni – tavalyi hírek szerint a felújítás összköltsége több tízmilliárd rubel lenne.

A Sea Launch tengeri indítóplatform

Vlagyimir Szolovjov, az orosz emberes űrprogram vezetője és főtervezője ismertette a leendő orosz űrállomás, a ROSS (Russian Orbital Service Station) terveit. Az űrállomás két fázisban valósulna meg 2027-től, kezdetben Szojuz és Progressz, később az új Orel űrhajóval szolgálnák ki. Érdemes megjegyezni, hogy a projektre jelenleg semmilyen pénzügyi háttere nincs a Roszkoszmosznak, és az állítólagosan építés alatt álló első két modulról is csak egy darab, pár évvel ezelőtt készült képet osztottak meg korábban. Várhatóan Oroszország a lehető legtovább kitart majd a Nemzetközi Űrállomás mellett, amihez az amerikai fél decemberben kötelezte el magát 2030-ig.

Szolovjov arról is beszélt, hogy 2023-ban tesztelik először a Progressz teherhajóval az „extragyors” megközelítést és dokkolást az ISS-re: a korábbi két keringéses, 3 órás út helyett 2 óra alatt ér majd a teherhajó a Nemzetközi Űrállomásra.

A március 18-án induló Szojuz MSz-21 (Oleg Artyemjev, Denisz Matyvejev, Szergej Korszakov) lesz a Nemzetközi Űrállomás története alatt az első teljesen orosz kozmonautákból álló Szojuz küldetés. Artyemjev harmadik alkalommal indul a világűrbe míg Matyvejev és Korszakov újoncok. A Szojuz űrhajójuk külön nevet is kapott az orosz űrutazás legendás alakja előtt tisztelegve: Koroljovnak fogják hívni az űreszközt.

Február 15-én indul a Progressz MSz-19 teherhajó a Nemzetközi Űrállomásra, ez lesz az idei első start Bajkonurból. A Szojuz-2.1a hordozórakéta és az űrhajó is már végszerelés alatt van.

A Progressz MSz-19 rakétája összeszerelés közben

Anton Skaplerov reggelizik a Nemzetközi Űrállomáson – ha tudjátok mit eszik a kozmonauta, írjátok meg kommentben, mert én nem tudom eldönteni.

Dark mode powered by Night Eye