Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #3

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Míg az egész űrközösség a Starship SN9 körüli káoszt figyeli, lazításképpen nézzük a legfrissebb híreket Oroszországból.

Új űrhajósjelöltek

A TASZSZ állami hírügynökség szerint idén 183 jelentkezőből 4 új űrhajósjelöltet választottak ki, akik hamarosan megkezdik a kiképzést. A leendő űrhajósok nevei Szergej Irtuganov, Alekszandr Koljabin, Szergej Teteryatnikov és Harutyun Kiviryan. A jelöltek mind rendelkeznek katonai háttérrel vagy aktív szolgálattal, de érdekesség, hogy Szergej Teteryatnikov például tengeralattjárón szolgált.

Első idei orosz start

Február 2-án indulhat az első idei orosz indítás. A Pleszecki Űrrepülőtérről egy Szojuz-2.1B rakéta startol majd, hasznos terhe pedig a katonai Pion-NKS műhold lesz.

A Roszkoszmosz idén amúgy 10 indítást tervez végrehajtani külföldi megrendők részére: 4-et Bajkonurból, 3-at Vosztocsnijból és 3-at pedig a Francia Guayanán lévő Kouruból. Ezekből 8 indítás lenne csak a OneWeb műholdak részére.

Hajtóműtesztek

Az NPO Enyergomas sikeres tesztet végzett el a Szojuz-5 leendő nehézrakéta hajtóművével, a RD-171MV-vel (ez volt az első éles teszje). Ezen kívül az Angara rakéta RD-191 hajtóművet is sikeresen tesztelték.

Putyin-Rogozin találkozó

Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője hamarosan találkozik Vlagyimir Putyinnal, hogy jelentést tegyen az orosz űripar helyzetéről. A találkozó pontos dátuma még nem ismert, de valószínűleg hamarosan rengeteg pozitív hírt hallhatunk majd az ügynökség háza tájáról.

Putyin és Rogozin egy korábbi találkozó alkalmával

Új orosz űrrobot

Az Android Technics, a korábban a Nemzetközi Űrállomásra felvitt FEDOR nevű robot gyártója decemberben megkezdte a következő, #Teledroid nevű űrrobot gyártását. A Roszkoszmosszal még nem írták alá a szerződést, de a cég optimista, hogy ez az android is eljuthat az ISS-re.

Nemzetközi Űrállomás/Szojuz hírek

A Progressz MSz-15 teherhajó február 9-én válik majd le a Nemzetközi Űrállomásról, Szergej Rizsikov kozmonauta pedig már meg is kezdte a bepakolását. A leválás után a teherhajó a légkörbe visszatérve ég majd el.

Továbbra is sok a kérdőjel az idei Szojuz küldetések személyzeteit illetően, ez a szuper angol nyelvű írás viszont remekül összefoglalja a jelenlegi állást.

Az emberes űrutak szervezője, a Glavkosmos szerint 2022 és 2023-ban 4 űrturista is utazhat majd Szojuz űrhajókon. Állítólag már több érdeklődővel zajlanak az előzetes tárgyalások.

Az NPO Lavocskin vállalat, az ExoMars 2022 Mars-szonda egy makettjét szállította Bajkonurba, amivel teszteket fognak végrehajtani. Az ExoMars az Európai Űrügynökség (ESA) és a Roszkoszmosz közös projektje, ami eredileg 2020-ban indult volna a Vörös Bolygóhoz, azonban nem készült el időre.

A végére pedig egy nem túl szerencsés hír… Állítólag a NASA új jelöltje (akinek nem tudjuk a nevét) a moszkvai iroda élére nem kapott orosz vízumot a hatóságoktól. Az orosz fél (szintén állítólag) így viszonozza, hogy egyes orosz diplomaták sem kaptak megfelő vízumot az Államokba. A posztot jelenleg is betöltő Trisha Mack-el is ez történt korábban: az iroda vezetésének első másfél évében Houstonból látta el a teendőit, és csak az indításokra és leszállásokra utazott el. A NASA állítólag hamarosan csökkenti is a Csillagvárosban található irodájában lévő munkatársainak a számát.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye