Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #4

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Február 2-án került sor az első idei orosz indításra: a Pleszecki Űrrepülőtérről startolt egy Szojuz 2.1b rakéta a Lotos-S1 No.805 katonai műholddal a fedélzetén.

Fotó: Roszkoszmosz

Február 9-én kedden, magyar idő szerint reggel 06:21-kor csatlakozik le a Progressz MSz-15 a Nemzetközi Űrállomásról. A teherhajó ezután kb. 10:04 körül lép be a Csendes-óceán felett a légkörbe és ég majd el. A Progressz nem viszi magával a Pirsz kikötőmodult, ahogy azt eredetileg tervezték, azt majd a hamarosan induló Progressz MSz-16 fogja elvégezni a Nauka modul indításának csúszása miatt.

Ha már szóba került a Progressz MSz-16, a teherhajó felkészítése folyamatosan zajlik Bajkonurban, a start tervezett ideje február 15. 05:45. Ez lesz a 77. utánpótlást szállító küldetés a Nemzetközi Űrállomásra. Az MSz-16 rakterében lesz egy szerszámkészlet illetve ragasztós elemek, amivel a Zvezda modulban talált repedést zárják majd véglegesen le. A teherhajó ezen kívül 600 kg üzemanyagot, 420 liter ivóvízet, 40,5 kg sűrített gázokat (pl. nitrogént) és 1400 kilónyi egyéb utánpótlást (például friss élelmet) szállít az ISS-re.

Fotó: RSC Enyergija

Fotó: RSC Enyergija

A hírek szerint Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyta az idén őszre tervezett filmforgatást a Nemzetközi Űrállomáson. Itt írtunk korábban az első világűrben forgatandó filmről részletesen.

Elkészült a következő Angara-A5 rakéta az omszki gyárban, amit az indítás előtt tesztekre a moszkvai Hrunyicsev Gépgyárba szállítanak. A start a tervek szerint idén a második félévben várható valamikor, és ezúttal egy DM-03 Perseus második fokozatot használ majd. Arról továbbra sincs hír, hogy lesz-e a rakétának hasznos terhe, eddig mindkét tesztrepülésén csak egy tömegszimulátort szállított a rakéta.

Készült pár fotó arról, ahogyan az NPO Enyergomas vállalat a Moszkvától nem messze található Himki városában lévő telephelyén hajtóműveket tesztel. Pontosan nem tudjuk melyik hajtóművekről van szó, de valószínűleg RD-171MV vagy RD-191-esekről lehet szó.

Mexikóban épít földi teleszkópot a Roszkoszmosz. A teleszkóp a Földet veszélyeztető meteoritokat és űrhulladékot figyelő, ún. Automated Warning System on Hazardous Situations in Outer Space (ASPOS OKP) rendszer része lesz, és a hírek szerint már közel a megegyezés a mexikói kormánnyal. Az új megfigyelő egységet eredetileg Chilében szerették volna megépíteni, azonban a helyi kormányzattal nem sikerült megegyezni. Az alábbi képen jól láthatóak a már meglévő orosz megfigyelő állomások.

A végére pedig egy visszaemlékezés: február 3-án volt az 55. évfordulója, hogy a Luna-9 leszállt a Holdra. Ezzel a holdszonda lett az első űreszköz, ami egy másik égi testen leszállt. A Luna-9 három napig működött a Hold felszínén (az Oceanus Procellarum volt a leszállási hely), a radioaktív és kozmikus sugárzást mérte, illetve fényképeket készített a Hold felszínéről. A Luna-9-et az OKB-1 tervezőiroda fejlesztette ki, később azonban a Lavocskin tervezőirodához került át a projekt, az OKB-1 túlterheltsége miatt. A sikeres leszállást sajnos Szergej Koroljov már nem érte meg, az űrprogramot vezető legendás mérnök alig fél hónappal előtte, 1966. január 14-én hunyt el.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye