Eközben Oroszországban – Orosz hírösszefoglaló #7

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Folytatjuk állandó rovatunkat, amiben az orosz űripar aktuális történéseiről számolunk be. Ezúttal is jó pár érdekes hírrel szolgálhatunk, úgyhogy vágjunk is bele.

Az elmúlt napokban két kereskedelmi Szojuz rakéta is indult: Bajkonurból egy rideshare küldetés keretében indult 38 kisműhold, rajta a magyar SMOG-1 és magyar-szlovák-japán kooperációban készült GRBAlpha is. Az eseményről és a műholdakról már többször is írtunk, katt ide. A második Szojuz indítás Vosztocsnijból történt, a hasznos teher pedig újabb 36 OneWeb műhold volt. A küldetés részleteiről itt írtunk.

Szojuz start Vosztocsnijból

4 indiai űrhajós fejezte be a kiképzését a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, Csillagvárosban. Katt ide a külön írásunkért az eseményről.

Izgalmas hírek érkeztek az évtized végére tervezett Venyera-D Vénusz-küldetésről, itt írtunk már róla részletesen.

Folytatódik a szivárgás keresése a Nemzetközi Űrállomás Zvezda moduljában. Legutóbb arról számoltunk be, hogy két repedést erősítettek meg hivatalosan, és mindkettőt véglegesen le is zárták egy speciális tömítőanyaggal, azonban kismértékben továbbra is szökik az űrállomás légköre a Zvezdából. Szerda este Szergej Rizsikov folytatta a keresést: a feltételezett újabb repedés környékére papírfecniket szórt, illetve két GoPro kamerát helyezett el. Ezután lezárták az átmeneti egység zsilipajtaját, egyelőre azonban nincs arról hír, hogy sikerült-e lokalizálni a harmadik repedés pontos helyét.

Az egykori Buran űrsiklót gyártó NPO Molniya vállalat a hírek szerint egy mini-űrrepülőgépet tervez építeni, aminek fejlesztése már el is kezdődött és 5 éven belül mutatkozna be. Az újrahasználható űrhajó hasonló lenne az amerikai X-37B-hez, Szojuz típusú rakétával indítanák, és teherszállításra használnák.

Az amerikai X-37B mini űrrepülőgép, ami titkos küldetéseket teljesít

Az április 9-én induló Szojuz MSz-18 űrhajósai sajtótájékoztatót tartottak szerdán, ahol kiderült pár újdonság. Ahogy mi is írtuk korábban, a tervek szerint Peter Dubrov és az amerikai Mark Vande Hei egy meghosszabbított küldetésen vesznek majd részt, és 2022 márciusában térnek vissza. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a most induló harmadik űrhajós, Oleg Novickij várhatóan 3 űrsétát hajt majd végre. Az űrsétákra a Nauka tudományos modul megérkezése után kerül majd sor (jelenlegi állás szerint júliusban indul a modul), Novickij társa Dubrov lesz, akire összesen 7 (!) űrséta vár a küldetése alatt. Kettőjüket Mark Vande Hei fogja majd segíteni az űrséták alatt. Novickij amúgy Houstonban kapott tréninget az amerikai űrruhák (EMU) használatára is, de a tervek szerint orosz (Orlan-M) szkafanderrel végez majd űrsétát. Dubrov a Canadarm2 robotkarjának kezelésére kapott különleges tréninget az USA-ban. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az MSz-18 nem visz magával semmilyen új eszközt, vagy anyagokat a Zvezda repedésének vizsgálatára/javítására, remények szerint a jelenleg fent tartózkodó két Szergej addig megoldja a problémákat. Az űrhajósok tegnap el is utaztak Bajkonurba, ahova ezúttal a családtagok nem tarthattak velük a vírushelyzet miatt.

A Szojuz MSz-18 személyzete: Peter Dubrov, Oleg Novickij és Mark Vande Hei

Március 19-én átdokkolt a Szojuz MSz-17 űrhajó a Rasszvet modulról a Poiszk felső kikötőpontjára. Ilyenkor biztonsági okok miatt a személyzet (Szergej Rizsikov, Szergej Kugy-Szvercskov és Kate Rubins) is az űrhajón tartózkodik. Pár napja jött az érdekes hír, miszerint az átdokkolás előtt az űrállomás teljes orosz részét „hibernálták”, vagyis az összes fő rendszert lekapcsolták, és a modulok zsilipajtajait is bezárták. Erre azért volt szükség, mert nem maradt egyetlen orosz űrhajós sem az ISS-en. Ilyenre legutóbb több mint 20 éve került sor, amikor a Nemzetközi Űrállomás nem volt még folyamatosan lakott.

A Nauka felkészítés alatt

A Nauka modulon éppen a vákuumteszteket hajtják végre Bajkonurban, amik elvégzése után állapítják meg az indítás pontos idejét. A Naukát szállító Proton-M rakéta is hamarosan megérkezik Bajkonurba. Érdekesség, hogy az Interfax beszámolója szerint egyetlen biztosítótársaság sem jelentkezett a modul indításának biztosítására.

Szintén az Interfax írta, hogy a tavalyi Expedíció-63 orosz űrhajósainak munkaidejének 25,3%-át tette ki az orosz szegmens karbantartása, 28,6%-ot pedig a tudományos munka.

Jakutföld lakóinak érdekes látványban volt részük: egy 2009-ben indult Szojuz rakéta Fregat végfokozata tért vissza a légkörbe, videó itt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye