El kellett halasztani a NASA űrsétáját egy űrszemét miatt

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Frissítés: Az űrsétát a mai napon fogják megtartatni, amely magyar idő szerint, 13:00-kor kezdődik. Az űrsétát a NASA Youtube csatornáján élőben közvetítik.

E hónapban a Nemzetközi Űrállomás nem túl szerencsés időszakát éli. Decemberben már a második űrsétát kellett elhalasztani, de ezúttal nem az orosz kozmonauták, hanem az amerikai kollégáik nem tudták elkezdeni az űrsétájukat.

A mára betervezett űrséta fő feladata továbbra is az új iROSA kigördíthető napelemtáblák telepítése volt. Az űrsétát Josh Cassada és Frank Rubio hajtotta volna végre. 

Miközben a repülésirányítók a műveletre készültek, az egyik orosz Fregat felső fokozatból származó törmelék a nyomkövetési adatok szerint azt mutatta, hogy az állomás közelében fog elrepülni. A szóban forgó törmelék nem maga a Fregat felső fokozata, hanem a Fregat SBB szétválasztható hajtóanyagtartálya volt. 2011. július 18-án egy Zenyit-3F hordozórakétát indítottak Bajkonurból, melynek célja a tudományos Szpektr-R rádióteleszkóp erősen elliptikus pályára (HEO) bocsátása volt. Az SBB tartály 2020. május 8-án, 9 év keringés után a darabjaira hullott.

Miután mérlegelték a helyzetet, a földi irányítás arra utasította a személyzetet, hogy hagyják abba az űrséta előkészületeit. Egy órával később, magyar idő szerint, 14:42-kor beindították a Progressz MSz-20 teherűrhajó hajtóműveit, amelyek 10 perc és 21 másodpercig működtek és 1 m/s-mal növelték az ISS sebességét. Ennek eredményeként, az állomás pályájának átlagos magasságát 1,7 km-rel növelték, így jelenleg az ISS 417,97 km-es magasságban kering a Föld körül. Az állomás teljes repülési ideje alatt eddig összesen 330 pályamagasság korrekciót hajtottak végre, ebből 179-et az orosz Progressz teherűrhajó hajtóműveinek segítségével. A személyzet ezúttal sem volt veszélyben. A NASA még nem hozott döntést arról hogy melyik nap szeretné bepótolni az elmaradt űrsétát.

Josh Cassada a november 15-i űrséta közben. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye