Elemelkedett az idei első Atlas-V hordozó, rögtön a legerősebb verziójában

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A Nemzeti Felderítő Hivatal megbízásából utoljára emelkedett el a „The Bruiser” becenévre hallgató Atlas-V hordozórakéta, mely 551-es konfigurációja (5 m átmérőjű áramvonalazó raktérborítás, 5 darab oldalsó szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta, egy darab RL-10C-1 hajtóművel ellátott Centaur második fokozat) miatt viseli ezt a titulust. További számadat, hogy ezen variáns 2021 decemberében teljesített küldetést legutoljára, ám a 2024-es év sűrűbbre ígérkezik, hiszen tízszer is láthatjuk majd a tolóerőben nem szűkölködő bestiát repülni.

Az NROL-107 nevű misszió a floridai SLC-41-ről indult, a startállás elhagyása pedig magyar idő szerint 14:51-kor történt meg. Miután az 5 db SRB teljes egészében elégette hajtóanyagát, egymás után leválasztásra kerültek, hiszen ekkorra már csak holtteherként viselkedtek. Ezt a műveletet követte az áramvonalazó orrkúpok szeparációja, majd később a hasznos teher pályára állítása. Mivel a műhold mivolta titkos, így utóbbi eseményről már csak a ULA bejelentése árulkodott. A szatellitről egyébként még annyit elárult a cég, hogy javítani fogja az űrfelügyeletet, tehát olyasfajta technológiával lehet ellátva, amely lehetővé teszi a Föld körül keringő objektumok észlelését, valamint követését.

Az Atlas-V hordozó számára ez a megbízás jelentette az idei első, összességében pedig a 98. küldetést. A ULA még 18 ilyen típusú rakétával rendelkezik, ám egyikük sem választható opció már, hiszen minden egyes darabra leszerződött ügyfelek várakoznak.

Az indítást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit itt tudtok visszanézni:

Dark mode powered by Night Eye