Elemelkedett az idei első Atlas-V hordozó, rögtön a legerősebb verziójában

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

A Nemzeti Felderítő Hivatal megbízásából utoljára emelkedett el a „The Bruiser” becenévre hallgató Atlas-V hordozórakéta, mely 551-es konfigurációja (5 m átmérőjű áramvonalazó raktérborítás, 5 darab oldalsó szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta, egy darab RL-10C-1 hajtóművel ellátott Centaur második fokozat) miatt viseli ezt a titulust. További számadat, hogy ezen variáns 2021 decemberében teljesített küldetést legutoljára, ám a 2024-es év sűrűbbre ígérkezik, hiszen tízszer is láthatjuk majd a tolóerőben nem szűkölködő bestiát repülni.

Az NROL-107 nevű misszió a floridai SLC-41-ről indult, a startállás elhagyása pedig magyar idő szerint 14:51-kor történt meg. Miután az 5 db SRB teljes egészében elégette hajtóanyagát, egymás után leválasztásra kerültek, hiszen ekkorra már csak holtteherként viselkedtek. Ezt a műveletet követte az áramvonalazó orrkúpok szeparációja, majd később a hasznos teher pályára állítása. Mivel a műhold mivolta titkos, így utóbbi eseményről már csak a ULA bejelentése árulkodott. A szatellitről egyébként még annyit elárult a cég, hogy javítani fogja az űrfelügyeletet, tehát olyasfajta technológiával lehet ellátva, amely lehetővé teszi a Föld körül keringő objektumok észlelését, valamint követését.

Az Atlas-V hordozó számára ez a megbízás jelentette az idei első, összességében pedig a 98. küldetést. A ULA még 18 ilyen típusú rakétával rendelkezik, ám egyikük sem választható opció már, hiszen minden egyes darabra leszerződött ügyfelek várakoznak.

Az indítást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit itt tudtok visszanézni:

Dark mode powered by Night Eye