Elérte üzemi hőmérsékletét a James Webb űrtávcső MIRI-berendezése

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Tegnap ismét jó hírt közölt a NASA a James Webb űrtávcsővel kapcsolatban: elérte a szükséges üzemi hőmérsékletet a MIRI, azaz a Mid-Infrared Instrument (magyarul közép-infravörös tartományban működő berendezés), ami 5-28 mikron közötti infravörös tartományban működve, kamerákkal és spektrográffal is felszerelve fogja az emberi szem számára már túl hosszú fényhullámokat begyűjteni. Az Ősrobbanás után keletkezett első galaxisokat, újonnan formálódó csillagokat, halvány üstökösöket is képes lesz a Kuiper-övben tanulmányozni. Az összetett eszköz hőmérséklete még április 7-én csökkent az elérhető leghidegebb, 0 Kelvintől alig magasabb, kb. 7 Kelvines hőmérsékletre, ami nagyjából -266°C-nak felel meg. Ehhez a rendkívül alacsony érték eléréséhez az óriási, teniszpálya nagyságú, 5 rétegű napfólia árnyékolása volt szükséges, aminek köszönhetően a MIRI három másik eszközzel együtt először 90 Kelvinre (-183°C) hűlt, majd ezután egy elektromosan működő speciális mélyhűtő berendezés folytatta a hűtési folyamatot 15 Kelvinig (-258°C), végül 6,4 Kelvinig (-267°C), tehát még jobban teljesített az előzetes elvárásokhoz képest.

Ez az üzemi hőmérséklet a rendkívül hosszú infravörös fényhullámok érzékeléséhez szükséges. Minden távoli űrbéli objektum infravörös fényt bocsát ki magából, de ugyanígy sugároznak infravörös tartományban fényhullámokat a Webb melegebb elektonikai és optikai berendezései is, amik elnyelik a galaxisok, bolygók, csillagok fényét. A MIRI a rendkívül hideg működési tartományának köszönhetően képes lesz a a berendezések által sugárzáson át a legtávolabbról érkező fényt érzékelni.

Jelenleg a MIRI ellenőrzése és vizsgálata zajlik egy előre megírt forgatókönyv szerint, amire évekig készültek a szakemberek. Tesztfelvételeket fognak készíteni csillagokról és más objektumokról, hogy be tudják kalibrálni a berendezést a végleges működéshez.

A MIRI még a földi felkészítés során. Forrás: NASA JPL

Dark mode powered by Night Eye