Életre kelt az Artemis-2 misszió Orion űrhajója

Kapcsolódó

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Így fest a Mars horizontja az Odyssey űrszonda szemével

A NASA Odyssey űreszköze, mely 22 éve vizsgálódik a...

Tegnap, azaz november 6-án megtörtént az Artemis-2 küldetés Orion űrhajójának első bekapcsolása (IPO – Initial Power-On). Ennek fő célja az volt, hogy a szakemberek megbizonyosodjanak arról, hogy az októberben összeillesztett személyzeti és szervizmodul megfelelően működik. A művelet során elsősorban azt vizsgálták, hogy a két egység egymással való kommunikációja megfelelő-e, és hogy az Európai Űrügynökség által biztosított ESM (European Service Module) kellő energiával látja el a személyzeti modult.

Most, hogy a néhány órát igénybe vevő IPO sikeres volt, az elkövetkező hetek újabb tevékenységeket tartogatnak, melyekkel megerősíthetik, hogy minden alrendszer megfelelően működik. Ide sorolhatjuk például az arra irányuló teszteket, aminek során azt vizsgálják, hogy a szervizmodul a napelemtáblákból nyert energiát képes-e átadni a személyzeti modulnak, valamint hogy a szervizmodul képes-e redundáns egységekre váltani egy esetleges vészhelyzet esetén.

Ezeken felül sor kerül majd a jövőben egy ún. closed-loop mission” tesztre, mely az Artemis-2 egyfajta főpróbája is lesz egyben. Ennek alkalmával a teljes misszió forgatókönyvét szimulálják, a különböző küldetési fázisok körülményeit utánozva, ideértve az indítás előtt és közben lezajló folyamatokat, valamint az Orion űrhajó Földre való visszatérését is.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye