Életre kelt az Artemis-2 misszió Orion űrhajója

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Tegnap, azaz november 6-án megtörtént az Artemis-2 küldetés Orion űrhajójának első bekapcsolása (IPO – Initial Power-On). Ennek fő célja az volt, hogy a szakemberek megbizonyosodjanak arról, hogy az októberben összeillesztett személyzeti és szervizmodul megfelelően működik. A művelet során elsősorban azt vizsgálták, hogy a két egység egymással való kommunikációja megfelelő-e, és hogy az Európai Űrügynökség által biztosított ESM (European Service Module) kellő energiával látja el a személyzeti modult.

Most, hogy a néhány órát igénybe vevő IPO sikeres volt, az elkövetkező hetek újabb tevékenységeket tartogatnak, melyekkel megerősíthetik, hogy minden alrendszer megfelelően működik. Ide sorolhatjuk például az arra irányuló teszteket, aminek során azt vizsgálják, hogy a szervizmodul a napelemtáblákból nyert energiát képes-e átadni a személyzeti modulnak, valamint hogy a szervizmodul képes-e redundáns egységekre váltani egy esetleges vészhelyzet esetén.

Ezeken felül sor kerül majd a jövőben egy ún. closed-loop mission” tesztre, mely az Artemis-2 egyfajta főpróbája is lesz egyben. Ennek alkalmával a teljes misszió forgatókönyvét szimulálják, a különböző küldetési fázisok körülményeit utánozva, ideértve az indítás előtt és közben lezajló folyamatokat, valamint az Orion űrhajó Földre való visszatérését is.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye