Elhalasztják az amerikai űrsétákat

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Az októberre tervezett két űrséta programját felülírta a Nauka modul tartalék radiátorának hűtőfolyadék szivárgása.

A NASA illetékesei szerdán úgy döntöttek, hogy a mára tervezett amerikai űrsétát, elővigyázatosságból felfüggesztik, miután hétfőn hűtőfolyadék szivárgást észleltek az orosz Nauka tudományos modul tartalék radiátorából. Az eredetileg október 12-re és 20-ra tervezett két űrsétát a felülvizsgálat befejezéséig elhalasztották, az új időpontokat később közlik. A szivárgás szerdára megszűnt, amint azt a Roszkoszmosz repülésirányítói jelentették, és a NASA külső kamerái is bizonyítják, amelyek csak néhány hűtőfolyadék cseppet mutattak. A Nauka elsődleges radiátora továbbra is normálisan működik, teljes hűtést biztosítva a modulnak, anélkül, hogy hatással lenne a személyzetre vagy az űrállomás működésére. A helyszíni csapatok továbbra is vizsgálják a szivárgás okát, a NASA pedig megvárja a felülvizsgálat befejezését, mielőtt engedélyezné a tervezett űrsétákat. A Roszkoszmosz kedden jelentette be, hogy két kozmonautát kíván megbízni a radiátor ellenőrzésével a korábban tervezett, október 25-i űrséta során. A késedelmes amerikai űrséta azonban el fog tolni néhány kisebb karbantartást az állomáson, valamint egy tesztet, amelynek a jövőbeli holdkutatást kellett volna elősegítenie.

Andreas Mogensen és Loral O’Hara az októberi űrsétákra készültek, még a hónap elején. Forrás: NASA

Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrprogramjaiért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hétfői hűtőfolyadék szivárgás a Nauka kiegészítő hűtőkörét kiszolgáló két külső hűtőkör egyik inaktív csatlakozóeleméből (hidraulikában szeleptömböt jelent) történt. A rendszer továbbra is megőrzi funkcionalitását egy tartalék vonalnak köszönhetően. A baleset idején csak egy vezeték működött, de ez nem szivárgott, mert a Nauka modulban a hőszabályozó rendszer terhelése csekély volt. A szivárgó csatlakozóelem kiszolgáló szivattyúja ekkor le volt kapcsolva. Van remény a rendszer javítására, ha szükséges a folyamatban lévő elemzés célja továbbá annak megállapítása, hogy a sérült vezeték újra lezárható-e és feltölthető-e hűtőfolyadékkal.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye