Elhalasztották a CRS-25 utánpótlás-szállító küldetést

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

Frissítés június 14.: A SpaceX-nek sikerült leszűkítenie a probléma forrását a Draco hajtómű szelepének bemeneti csatlakozójára. A mérnökök a hibás alkatrészt eltávolítják, és hamarosan elvégzik annak cseréjét. A NASA és a SpaceX jelenlegi tervei szerint a CRS-25 küldetés legkorábban július 11-én indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Halasztásra került a Nemzetközi Űrállomásra irányuló CRS-25 küldetés, miután a Cargo Dragon hajtóműveinél egy lehetséges hajtóanyag-szivárgásra lettek figyelmesek. Az ezzel kapcsolatos közleményt június 6-án adta ki a NASA, melyben arról számolt be, hogy az űrhajó Draco hajtóműrendszerének egy elszigetelt részében monometil-hidrazinnal (MMH) kapcsolatos „emelkedett páraértéket” észleltek. A Dragon a Draco hajtóműveit használja a különböző pályaműveletekhez, melyhez MMH és nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat használnak.

Az űrügynökség elmondása alapján ezt a megemelkedett értékeket akkor tapasztalták, amikor a hajtóanyag betöltését végezték az űrhajóba tartályaiba. Konkrét időpontot nem közöltek ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy a problémát a hétvégén azonosították. A NASA és a SpaceX illetékesei már vitatják a jelenséget, valamint az ehhez fűződő megfelelő lépéseket. Az ügynökség emellett hozzátette, hogy a toxikus MMH és a nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat eltávolították a Dragon tartályaiból, így a mérnökök tüzetesebben megvizsgálhatják a hibajelenséget. Amint azonosítják a megemelkedett értékek pontos forrását és megállapítják annak okait, a NASA és a SpaceX közösen meghatározzák és bejelentik az indítás új céldátumát.

A Draco hajtóművek működés közben. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye