Elhalasztották a CRS-25 utánpótlás-szállító küldetést

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

Frissítés június 14.: A SpaceX-nek sikerült leszűkítenie a probléma forrását a Draco hajtómű szelepének bemeneti csatlakozójára. A mérnökök a hibás alkatrészt eltávolítják, és hamarosan elvégzik annak cseréjét. A NASA és a SpaceX jelenlegi tervei szerint a CRS-25 küldetés legkorábban július 11-én indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Halasztásra került a Nemzetközi Űrállomásra irányuló CRS-25 küldetés, miután a Cargo Dragon hajtóműveinél egy lehetséges hajtóanyag-szivárgásra lettek figyelmesek. Az ezzel kapcsolatos közleményt június 6-án adta ki a NASA, melyben arról számolt be, hogy az űrhajó Draco hajtóműrendszerének egy elszigetelt részében monometil-hidrazinnal (MMH) kapcsolatos „emelkedett páraértéket” észleltek. A Dragon a Draco hajtóműveit használja a különböző pályaműveletekhez, melyhez MMH és nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat használnak.

Az űrügynökség elmondása alapján ezt a megemelkedett értékeket akkor tapasztalták, amikor a hajtóanyag betöltését végezték az űrhajóba tartályaiba. Konkrét időpontot nem közöltek ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy a problémát a hétvégén azonosították. A NASA és a SpaceX illetékesei már vitatják a jelenséget, valamint az ehhez fűződő megfelelő lépéseket. Az ügynökség emellett hozzátette, hogy a toxikus MMH és a nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat eltávolították a Dragon tartályaiból, így a mérnökök tüzetesebben megvizsgálhatják a hibajelenséget. Amint azonosítják a megemelkedett értékek pontos forrását és megállapítják annak okait, a NASA és a SpaceX közösen meghatározzák és bejelentik az indítás új céldátumát.

A Draco hajtóművek működés közben. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye