Elhalasztották a CRS-25 utánpótlás-szállító küldetést

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Frissítés június 14.: A SpaceX-nek sikerült leszűkítenie a probléma forrását a Draco hajtómű szelepének bemeneti csatlakozójára. A mérnökök a hibás alkatrészt eltávolítják, és hamarosan elvégzik annak cseréjét. A NASA és a SpaceX jelenlegi tervei szerint a CRS-25 küldetés legkorábban július 11-én indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Halasztásra került a Nemzetközi Űrállomásra irányuló CRS-25 küldetés, miután a Cargo Dragon hajtóműveinél egy lehetséges hajtóanyag-szivárgásra lettek figyelmesek. Az ezzel kapcsolatos közleményt június 6-án adta ki a NASA, melyben arról számolt be, hogy az űrhajó Draco hajtóműrendszerének egy elszigetelt részében monometil-hidrazinnal (MMH) kapcsolatos „emelkedett páraértéket” észleltek. A Dragon a Draco hajtóműveit használja a különböző pályaműveletekhez, melyhez MMH és nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat használnak.

Az űrügynökség elmondása alapján ezt a megemelkedett értékeket akkor tapasztalták, amikor a hajtóanyag betöltését végezték az űrhajóba tartályaiba. Konkrét időpontot nem közöltek ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy a problémát a hétvégén azonosították. A NASA és a SpaceX illetékesei már vitatják a jelenséget, valamint az ehhez fűződő megfelelő lépéseket. Az ügynökség emellett hozzátette, hogy a toxikus MMH és a nitrogén-tetroxid hajtóanyagokat eltávolították a Dragon tartályaiból, így a mérnökök tüzetesebben megvizsgálhatják a hibajelenséget. Amint azonosítják a megemelkedett értékek pontos forrását és megállapítják annak okait, a NASA és a SpaceX közösen meghatározzák és bejelentik az indítás új céldátumát.

A Draco hajtóművek működés közben. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye